Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден

Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден

Финансовият министър Асен Василев коментира, че има едни частни интереси в енергетика, които получават много средства и сега са притеснени да не би да не си получат парите.

Той дойде в НС, за да участва в дебатите по решението, предложено от ГЕРБ, с което се задължава БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година.

Още по темата

27 мар 2024 14:41

7

От ГЕРБ посочиха, че през последните 3 години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд сигурност на електроенергийната система да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори. За периода от втората половина на 2021 година до настоящия момент от държавната енергетика бяха иззети 5,4 млрд. лева и насочени към държавния бюджет с цел неговото балансиране, мотивираха се те.
 
Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация.

„В последните години държавата започва да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да бъде краден и този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а за пенсии, за училища, за детски градини и единственият въпрос е защо тези пари от енергетиката не са отивали за тези цели, преди аз да бъда финансов министър“, коментира Василев.

„Едни 3 милиарда лева в „Турски поток“ са отишли вместо за пенсии, заплати, образование и здравеопазване“ добави той.

Красимир Вълчев от ГЕРБ разкритикува водената от Василев финансова политика и го обвини, че увеличава дефицита и взима пари от енергетиката. Според него с тази финансова политика Василев е отдалечил България от членството ни в еврозоната.

„Няма друг човек, който да е направил повече срещу влизането ни в еврозоната от г-н Асен Василев“,обвини Вълчев.

„Г-н Вълчев, не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите“, отговори му Василев и добави, че когато бъде изпълнен критерият за инфлацията, България може да се присъедини към еврозоната.

„През 2021 година, годината, към която вие реферирате, точно аз публикувах Плана за приемането на еврото, в служебен кабинет на президента Румен Радев, оглавяван от Стефан Янев. След това вторият служебен кабинет така и не придвижи въпросния план. Въпросният план, въпреки съпротивата на колегите от ИТН, беше приет с десет на осем гласа през 2022 г., май месец“, посочи Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)