Радев се среща с последните шестима от възможните служебни премиери

Радев се среща с последните шестима от възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев продължи в петък срещите си с потенциалните служебни премиери.

Това се случи, след като в четвъртък той започна разговорите часове след като партия „Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство. Тогава Радев проведе общо три срещи – с председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Последните промени в Конституцията задължават президента да избере за служебен премиер сред конкретни хора на определени постове – председателя на Народното събрание, управителя и подуправителите на БНБ, председателя на и заместник-председателите на Сметната палата, както и омбудсмана или негов заместник.

В петък Радев продължи разговорите първо с омбудсмана Диана Ковачева, която каза, че не може да бъде служебен премиер, тъй като е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека и има срок, в който трябва да встъпи в длъжност.

След своите срещи с президента подуправителите на БНБ Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров не дадоха директен отговор на въпроса дали биха заели поста служебен премиер.

Предстои Радев да се срещне още със заместник-председателите на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Освен да избере служебен премиер предстои Радев да свика и предсрочни парламентарни избори. Те ще бъдат шестите за България в рамките на последните три години.

Дотук се стигна, след като правителството на ротационен принцип между управляващите партньори ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се разпадна и двете коалиции върнаха неизпълнени първите два мандата.

Те се бяха разбрали премиерът в оставка Николай Денков (ПП-ДБ) да бъде сменен в началото на март от вицепремиера Мария Габриел (ГЕРБ). Денков подаде оставка, но преговорите с ГЕРБ-СДС за това как да се случи ротацията и как да изглежда управлението през останалата част от мандата се провалиха.

Серията от парламентарни избори започна през 2021 г., когато ГЕРБ спечели, но не успя да събере подкрепа за кабинет. Последваха два извънредни вота, след които не беше излъчено правителство. Междувременно управляваха две служебни правителства с премиер Стефан Янев. През ноември 2021 г. с мандата на „Продължаваме промяната“ беше сформиран редовен кабинет с подкрепа на „Демократична България“, БСП и ИТН с премиер Кирил Петков.

През юли 2022 г. ИТН оттегли подкрепата си за кабинета и той падна след вот на недоверие. Последваха нови два извънредни вота, а в рамките на близо година на власт бяха два служебни кабинета с премиер Гълъб Донев. Едва след тях ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)