Д-р Ненков: Горкият проф. Ангелов, лош период му се падна да е здравен министър

„Почти всеки ден си казвам: Благодаря ти, Господи, че не съм днес министър на здравеопазването“. С тези думи започна разговорът с д-р Мирослав Ненков, бивш здравен министър, в студиото на „Тази събота и неделя“ по бТВ. Той коментира мерките срещу COVID-19 и недоволството на ресторантьорите.

„Много е важно нашите управляващи да чуят Ицо Хазарта и мнението на ресторантьорите. Защото няма правила. Никъде не е казано, че при 7% ще се затворят училищата, защото те генерирали 22 процента от заразяващите. При 8% ще затворим моловете, защото те генерират 32 процента от заразените. Ние тези неща ги нямаме. Защото управляваме кризата на парче. Вероятно има критерии, но не те не се ползват, за да се вземат решенията. Математикът проф. Витанов каза: Няма доказателства за това, че училищата генерират зараза. А те – онлайн. Защото някой се разкрещя много силно, че го е страх да не се зарази. Други едни такива майки, псевдоангажирани, искат да си запазят благинките и ето стана това с училищата. Една цяла година отиде ей така с псевдообучение онлайн, което няма нищо общо с образованието“, коментира д-р Ненков.

„Моята теза е, че всеки един човек носи персонална отговорност за своето здраве“, категоричен бе той. „Нито личният му лекар, нито премиерът, нито министърът, нито държавата отговаря за моето здраве. Бих казал на хората: Няма мерки, правете каквото желаете, предава се по въздушно-капков път. За да не се разболеете, трябва да не се събирате по групи, да носите маска, да си миете ръцете. И всеки да си носи отговорността. После обаче, като се разболее някой и влезе в болница, ще има олелия, егати държавата, няма лекартство за лекуване на коронавируса“, обясни още бившият здравен министър.

„Горкият проф. Ангелов. Лош период му се падна да е министър. Тази криза не се управлява само експертно. Тя се управлява и политически“, подчерта д-р Мирослав Ненков.

 


image0 (9K)