Европейските борси останаха на негативна територия и в петък

Европейските борси останаха на негативна територия и в петък

Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с понижение сесията в петък, след като инвеститорите реагираха на новите решения за политиката на Европейската централна банка и на по-голямото от очакванията ускоряване на инфлацията в САЩ, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня надолу с 2,7%, а банките отписаха 4,9% и поведоха загубите. Всички сектори и големи борси се озоваха на отрицателна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 2,12% до ниво от 7317,52 пункта. Германският DAX отписа 3,08% от стойността си и завърши седмицата на равнище от 13 761,83 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 2,69% до ниво от 6187,23 пункта.

В четвъртък ЕЦБ потвърди намерението си да повиши лихвите с 25 базисни пункта на заседанието си през юли, ново повишение се очаква през септември, а размерът му ще бъде определен от перспективите за инфлацията в средносрочен план.

Централната банка значително повиши и очакванията си за инфлацията в еврозоната и понижи прогнозите си за растежа.

Европейските борси отбелязаха рязък спад в четвъртък, часове след решението и пресконференцията на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард и продължиха низходящата линия в петък преди данните за инфлацията в САЩ да задълбочат загубите.

Очакваните с голям интерес данни за индекса на потребителските цени през май се оказаха по-горещи от прогнозите, като основната инфлация отвъд Океана е достигнала 8,6% на годишна база, надминавайки очакванията на икономистите и равнището от предишния месец.

Нажежената инфлация възроди опасенията, че може да се наложи Федералният резерв да продължи с агресивното затягане на паричната си политика тази година.

Обратно в Европа Руската централна банка понижи ключовата си лихва в петък със 150 базисни пункта до 9,5%, като я върна на нивото преди нашествието на Русия в Украйна.

Макар да призна, че външната среда за руската икономика остава „предизвикателна и значително ограничава икономическата дейност“, Бордът заяви в комюнике, че „инфлацията се забавя по-бързо, а спадът на икономиката е в по-малък мащаб“ от очакванията на централната банка през април.

В същото време Английската централна банка изрази задоволство в петък, че банковите гиганти във Великобритания вече не са „твърде големи, за да рухнат“ след съвместните усилия за намаляване на риска във финансовата система след програмите в помощ на данъкоплатците, които спасиха редица кредитори през 2007-2009 г.

На корпоративния фронт книгата на италианската Banci BPM поевтиняха с 11,8% и приключиха деня на дъното на Stoxx 600, повеждайки по-широкия спад на банковия сектор в Европа.

Цената на акциите на Credit Suisse се понижи с 5,7%, след като State Street опроверга слуховете, че обмисля придобиването на изпадналия в затруднение швейцарски кредитор.

Книжата на Just Eat Takeaway поскъпнаха с 5,3%, след като Bloomberg News съобщи, че компанията за частни капиталови инвестиции Apollo проявява интерес към придобиването на американското подразделение на компанията GrubHub.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)