Европейският парламент отхвърли антибългарска поправка в доклад за Република Северна Македония

Европейският парламент отхвърли антибългарска поправка в доклад за Република Северна Македония. Тя беше предложена от евродепутати от групата на социалистите и демократите, и зелените.

Поправката прилича на антибългарски пасквил, писан от управляващите в Скопие, коментират наши анализатори. В нея се казва, че „Европейският парламент осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Република Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България„.

Българските евродепутати от всички политически партии се обявиха против тeзи твърдения.

Тази поправка, която беше внесена в последния момент от социалистите и зелените, намирам за изключително скандална. В доклад – за напредъка на страна-кандидат, да се напада по този отвратителен начин страна-пълноправен член на Европейския съюз и в същото време да се говори, че другата страна била зряла и умерена! Когато имаме случаи на толкова много дискриминация, на толкова обиди, заплахи! Последните – с певеца за „Евровизия“, който получи толкова много ужасяващи заплахи и обиди – само за това, че сподели, че е български гражданин„, каза евродепутът от ГЕРБ/EНП Андрей Ковачев.

В Република Северна Македония все още се дискриминира всеки, който се обяви за българин, категоричен е Андрей Ковачев.

 

 


image0 (9K)