Един позитивен ефект от пандемията. Вредните емисии в света са намалели със 7%

През 2020 г. световните емисии на парникови газове са намалели със 7% в сравнение с предишната година. Причината са ограниченията на пътуванията, които бяха въведени в много държави заради пандемията от COVID-19. Това сочи проучване на група международни учени от организацията Global Carbon Project.

Според техните изчисления в атмосферата на планетата ще бъдат отделени общо 34 млрд. метрични тона въглероден диоксид спрямо 36,4 млрд. миналата година. Това е най-голямото понижение, отчитано до сега.

Учените казват, че спадът се дължи най-вече на факта, че хората си стоят у дома и пътуват по-малко с автомобили и самолети. Очаква се обаче след края на пандемията въглеродните емисии отново да се повишат, предупреждава международната група.

Емисиите са спаднали с 12% в САЩ и 11% в Европейския съюз. В Китай – държавата, която почти напълно възстанови икономиката си след ограничаването на вируса в началото на годината, спадът е само 1,7%. Все пак авторите на проучването се надяват, че намаляването би могло да продължи.

„Дали това ще доведе до създаването на тенденция, зависи основно от какви мерки се вложат в пакетите за възстановяване след коронавируса в целия свят“, казва една от авторките на публикацията Джулия Понграц от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен.

„Начинът за намаляване на климатичните промените не е да се спре всякаква активност, а да се забърза прехода към нисковъглеродните технологии“, казва друг от авторите Филипе Кайе от френската Лаборатория за климат и околна среда.

С Парижкото споразумение от 2015 г. държавите се съгласиха да намалят емисиите, за да ограничат покачването на световната температура до 1.5 градуса по Целзий спрямо нивото преди индустриализацията.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)