Ваксината на „Пфайзер“ е одобрена в САЩ

Американската администрация по храни и лекарства (FDA) даде спешно разрешително за първата ваксина против ковид-19 в страната. Властите одобриха разпространението на ваксина от „Пфайзер“ и „Бионтех“ за тези над 16 години.

Историческата стъпка идва няколко часа след като във „Вашингтон пост“ се появи информация за оказване на натиск от Белия дом върху FDA за даване на разрешителното до края на деня в петък. Властите в продължение на месеци се опитваха да странят от политизиране на въпроса и залагаха на прозрачност на процеса, за да покачат общественото доверие във ваксината.

Според одобрен план на Центровете за контрол и превенция на заболяванията първите ваксинирани трябва да са здравни служители и пребиваващи в домове за възрастни хора.

В изявление, публикувано в Туитър президентът Доналд Тръмп заяви, че първата ваксина ще бъде поставена в следващите 24 часа. Това ще е най-мащабната кампания по ваксиниране в Щатите и се очаква случващото се тук, включително и решението на FDA да окаже влияние на други държави изправени пред подобни решения.

В изминалите няколко дни в Америка бяха отбелязани рекорди по смъртни случи следствие на COVID-19 като общият брой на загиналите е около 300 000.

Даването на спешно разрешение за употреба на ваксината означава, че тя все още се счита за експериментална и трябва да се знае, че защитата идва след втората доза, която се поставя три седмици след първата. Не e ясно колко точно трае защитата. Отбелязва се още, че въпреки че се знае, че са предпазени от заболяване не се знае дали ваксинираните могат да разпространяват заразата. Съобщава се и за странични ефекти като сред най-често срещаните са температура, умора, и главоболие, но те траят около ден и според здравни експерти са показателни, че имунната система работи.

 


image0 (9K)