Една невзрачна уличка в Стара Загора носи името на големия старозагорец Стефан Сливков

Една малка и доста невзрачна уличка в Стара Загора носи името на велик старозагорец, за когото поколенията трябва да знаят и да го помнят.

Улицата се казва „Стефан Сливков“ и е дълга не повече от 400-500 м. Започва на юг от разклонението на бул. „Славянски“, преди надлеза над жп линията, и тръгва на север до „Свети Княз Борис“, където и свършва.

Защо улица в Стара Загора носи името на Петкана Захариева?

***

Стефан Сливков е роден през 1837 г. в град Ески Заара (днешна Стара Загора).

Участва в създаването на Старозагорския частен революционен комитет на Вътрешната революционна организация (ВРО) и е негов подпредседател.

След покушение срещу хаджи Ставри Примо Стефан Сливков е арестуван.

Покушението срещу хасковския чорбаджия хаджи Ставри Примо е нападение с опит за убийство, организирано от Хасковския частен революционен комитет на ВРО. В началото на 1873 г. Комитетът подозира хаджи Ставри Примо в намерение да предаде на османските власти съзаклятническата организация. Взето е решение да бъде убит. Изпълнението е възложено по жребий на Атанас Узунов, определен за приемник на Левски след обесването му.

Вечерта на 4 май 1873 г. Атанас Узунов посещава чорбаджи Ставри Примо в дома му. Ранява го с 3 изстрела, но е заловен от домашните слуги и е предаден на турската полиция. Арестувани и осъдени са 22-ма дейци на ВРО от Хасково, Чирпан, Пловдив, а в Стара Загора освен Стефан Сливков е хванат и Георги Хаджиечов.

Знаете ли на кого е кръстена улицата “на складовете” в Стара Загора?

Следствието води до разкрития на комитетската мрежа в района Хасково – Чирпан – Стара Загора. Разкритията по това покушение са вторият сериозен удар на османските власти срещу ВРО след провала в организацията от Арабаконашкия обир.

Осъден на заточение в Диарбекир, Стефан Сливков е свободен след подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г.

Участва в изграждането на свободна България. Кмет на Стара Загора от март 1885 до март 1886 и помощник-кмет. Член на Окръжния съвет. Народен представител от Народната партия.

На 28 юли 1917 умира Стефан Сливков, осъден на 101 години затвор за революционна дейност


image0 (9K)