Една страна, в която спряха продажбите на бензин

Продажбите на бензин по търговските бензиностанции в Северна Корея са забранени в края на миналия месец. Изключения са предвидени за високопоставени дейци на Корейската трудова партия, правителството, въоръжените сили и специалните служби, пише японският вестник „Асахи“.

Изданието коментира, че мярката цели да бъдат създадени запаси от гориво, след като през септември Съветът за сигурност на ООН ограничи износа на петрол и петролни продукти за КНДР. Съветът санкционира по този начин Пхенян за ядрените му опити, с които режимът нарушава международни забрани.

[ad id=“218548″]

„Асахи“ твърди, че на севернокорейските бензиностанции наливат гориво само в резервоарите на коли с номера, започващи с цифрите 727, каквито се издават само на висшата номенклатура. Засега няма данни как се зареждат колите на чужденци, както и автобусите от обществения транспорт.

[ad id=“232523″]

Южнокорейската агенция „Йонхап“ съобщи, че от началото на годината свободните цени на бензина в КНДР са скочили тройно. Северна Корея постоянно поддържа стратегически резерв от 1 милион тона, който да използва в случай на война. Комунистическата диктатура в момента удвоявала тези запаси.


image0 (9K)