Ексклузивно! Откриха уникална пещера

Уникална по рода си пещера, разкриваща невиждани досега красоти, откриха спелеолозите край Ракитово. Тя представлява галерия от забележителни скални образувания с килим от пещерни бисери, кристални цветове и изящно издълбани от водата и природата естествени форми. Пещерата ще бъде използвана от учените за подземна лаборатория.

[ad id=“236999″]

Тя дава благодатно поле за много научни изследвания и със сигурност ще бъдат направени интересни открития, разказва за „Пазарджишка Марица“ Стойчо Зарев от Българското пещерно дружество. В момента там работят специалисти от музея „Земята и хората“, но скоро очакват и чужди учени, които ще изследват водите и вторичните образувания.

Открихме пещерата през 2013 година. Беше страхотен късмет да се натъкнем на нея. Показаха ни я геологът Георги Срънчалиев и спелеологът Алексей Жалов. За първи път се натъкнах на подобна гледка, не можех да повярвам на очите си, това е изумително творение на природата, разказва Стойчо Зарев от Ракитово.

Точното местонахождение на пещерата засега умишлено се пази в тайна. Големите страхове на пещерняците са да не бъде съсипана по някакъв начин от човешка намеса. Искат възможно най-дълго да я запазят във вида, в който са я открили, или поне докато продължават научните изследвания. Стойчо Зарев твърди, че е достатъчно скрита, за да има малък шанс някой да се натъкне на нея случайно. Ще дойде моментът, в който да я покажем пред света, категоричен е пещернякът.

източник: Марица


image0 (9K)