Експерти от 14 области се събират в Стара Загора да се обучават за ефективни наставници на начинаещи учители

Експерти от 14 регионални управления по образованието (РУО) се събират в Стара Загора на 6 и 7 април, за да продължат обучението си за ефективни наставници на начинаещи учители, собщиха за ЗАРАТА

Обучението е част от голям европейски проект с партньори от България – Министерство на образованието и науката, Синдикат „Образование“ и фондация „Заедно в час“ – координатор на международния консорциум.

Международният европейски проект NEST (Novice Educator Support and Training – NEST) дава възможност на експертите да преминат през цялостна обучителна програма за подкрепа на нови за образователната система учители (с до 5 години опит) в рамките на две учебни години. Проектът се реализира в 6 държави (България, Австрия, Белгия, Румъния, Испания, Великобритания) от консорциум от 16 партньора.

Настоящото обучение в Старозагорски минерални бани е второ за втората година на проекта. В рамките на два дни участниците ще се фокусират върху това как да подкрепят начинаещите учители да развиват социално-емоционални умения в класните си стаи и как да измерват и анализират напредъка на учениците с различните видове оценявания. Наставниците ще задълбочат още разбирането си за това как учителите и техните ученици да осмислят своя напредък, да рефлектират върху преживяването си и да си поставят следващи стъпки за развитие.

В обучението ще вземат участие и есперти от местното РУО Стара Загора. Останалите регионални управления в проекта са от областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пловдив, София-град, Търговище и Плевен.

Гости на обучението ще бъдат още г-жа Полина Фетфова, началник на отдел “Квалификация и кариерно развитие” в Министерство на образованието и науката, г-жа Ремдие Ибрям, главен експерт в дирекция „Политики за стратегическо развитие, квалификация и кариерно развитие“ в МОН и Траян Траянов, изпълнителен директор на фондация “Заедно в час”.


image0 (9K)