Експертът Боян Чуков: Франция е частично във военно положение

„Изключително прецизно са били избрани моментът и мястото на вчерашната терористична атака в Страсбург, при която бяха убити най-малко трима души. Тя има своя „резонанс” в цяла Европа“. Това заяви пред bTV експертът по борба с тероризма Боян Чуков.

Той посочи, че заради сесията на Европейския парламент в Страсбург – там са всички евродепутати, които сега коментират атентата в централните медии на родните си страни.

Чуков цитира израелски антитерористичен експерт, според когото „саморадикализирали се и терористи-единаци няма – някой ги подготвя, някой им дава оръжие„.

Той припомни и че издирваният за нападението Шериф Шекат е бил с автомат, а в дома му са открити  ръчни гранати. Той е бил част от криминална „мрежа”, достигаща чак до Германия.

Боян Чуков посочи, че атентатът ще има голям обществено-политически ефект и в самата Франция, която от седмици е парализирана от социални протести.

Във Франция след атентата се въвежда най-високата степен на готовност за терористичен акт, това е полувоенно положение„, отбеляза експертът.

В Страсбург мероприятията на организацията на „жълтите жилетки“ са забранени, армията се включва в опазването на обществения ред.


image0 (9K)