Елена Йончева: На път сме вместо СИК, да ни „охранява“ ГЕРБ

„Смятам, че вотът на недоверие изпълни целта си. Хората се запознаха с обективни факти. БСП не може да събори правителството, хората са тези, които могат.“ Това заяви  говорителят на групата „БСП за българия“ Елена Йончева в ефира на Канал 3.

По думите й левицата в парламента е излязла с конкретни факти, които са част от статистиката на МВР. Ставало въпрос за доклади на ДАНС и главния прокурор. „Ние ги изнасяхме в продължение на 25 минути. Нито един от ГЕРБ не излезе да ги опровергае“, подчерта Йончева.

[ad id=“225664″]

„ГЕРБ смятат, че всичко, което вършат остава ненаказано и фактите ще бъдат размити от медиите. Те няма да ни взимат несериозно, защото сме хора, които мислим“, отсече червената народна представителка.

„Председателството означава, че част от администрацията се премества при държавата, която е длъжна да го приеме. Тези хора, които трябва да дойдат по задължение, дойдоха и се прегърнаха с премиера. То може да е успешно като сме направили нещо за страната, а не като сме били гостоприемни. Не поставихме например въпроса за дъблинското споразумение, когато вече не могат да се използват силите за промяната му“, коментира още тя.

„Аз говоря за обективни неща. Когато говорим, че заплатите и пенсиите са ниски, даже унизителни, трябва да разберем защо. За 10 години имам 10 пъти по-малко инвестиции. Минималната заплата зависи от инфлацията. Въпросът не е кой по-добре живее. Имам приятели, които живеят в охранявани комплекси. Едно е да се питата тези хора, друго съвсем обикновените в селата и крайните квартали“, коментира Елена Йончева.

[ad id=“263680″]

„На практика България е фалирала. Болниците дължат над 500 милиона лева. В енергетиката дължим също толкова. БДЖ дължи 300 милиона лева. Според „Евростат” бедните са много повече. Ние сме вече на първо място в ЕС по бедност“, категорична беше Йончева.

Според нея България се намира в „много тежко състояние“: „От 10 милиарда евро инвестиции през 2009 година, днес са под 1 милиард. Те първа създадената инфраструктура ще трябва да се поправя. Ако минавате по магистралите ще го видите. С тези европейски средства можеше да се построи нещо. Трябваше да се направи така, че да се инвестира. Трябва да видите колко е откраднато само от магистралите и този грабеж влияе на качеството на магистралите.“

[ad id=“218548″]

„Знаете ли колко души в момента са в затвора и нямат присъди? 85 процента неразкрити телефонни измами! Друго нещо е законът за частната охранителна дейност. Това е върнат закон и сме на път вместо СИК да имаме ГЕРБ като абревиатура“, каза още говорителят на групата на БСП.


image0 (9K)