„Епидемичната обстановка“ няма да се прекрати на 15-ти, удължава се до края на юни

С 15 дни се удължава епидемичната обстановка в страната. Причината е повишаването на цифрата на заболелите, а и починалите, през последните дни. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг.

„Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение“‘, заяви Ананиев.

Задължително остава носенето на маски единствено в публичния транспорт. Като причина за тази мярка министърът посочи, че в транспорта няма как да се осигури персонал, който да се грижи за дезинфекцията постоянно. В закритите обществени места маските ще бъдат препоръчителни. Министърът припомни, че отново трябва да спазваме социалната дистанция, хегиена на ръцете, дезинфекцията.

Третото направление и нова мярка е свързана с масовите мероприятия – заповедта ще позволи на закрити места капацитета на залата да бъде 50%, а не 30% както до сега.

Според министър Ананиев е дошло времето да отпадне и мярката за зелен коридор за пазаруване на хората над 60 години в часовия диапазон 8:30-10:30 часа, понеже обществото вече се е дисциплинирало.


image0 (9K)