Ердоган показа първия електромобил родно производство

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи прототип на първия електрически автомобил турско производство на церемония в град Гебзе, окръг Коджаели (Северозападна Турция), съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

“Свидетели на исторически ден на реализиране на една 60-годишна мечта на Турция”, каза Ердоган. “Нашата мечта беше да имаме автомобил, произведен с национални технологии, който ще ни прослави в света”, заяви той и благодари на екипа от професионалисти, работил върху задачата.

Ердоган каза, че над 100 турски инженери са работили за осъществяване на проекта. Турският президент заяви, че заводът ще бъде построен на терен на турската армия в района на Гемлик в окръг Бурса (Северозападна Турция).

Ердоган подчерта, че Турция ще осуети всякакви опити да се попречи на производството на нейния автомобил. Турция направи пръв опит да произведе собствен автомобил през 1961 г., но автомобилът “Деврим” остана само на фаза прототип. “Турция не е само пазар за нови технологии, но се превръща в страна, която ги развива, произвежда и изнася по целия свят”, каза Ердоган.


image0 (9K)