Ето как да изгоним мухите от дома си с натурални средства

Мухите са най-досадните вредители, които обитават дома ни целогодишно.

Въпреки че повечето мухи не хапят, те постоянно снасят яйца, размножават се и могат да увеличат риска от разпространението на някои заболявания и инфекции. За щастие има няколко народни метода, които ви помагат лесно да се отървете от тях, пише ezine.bg.

Канела

Ароматна свещ, етерични масла или ароматна лампа с канела е универсален метод да изгоните мухите вън от дома си. Мухите не харесват аромата ѝ и търсят изход навън.

Зеленчуци

И по точно – краставици. Няколко резена краставица, поставени върху контейнера с боклук, карат мухите да стоят далеч. Миризмата на зеленчука ги отблъсква, като не им позволява да снасят яйца в боклука. Със същия успех може да поставите няколко резена краставица на первазите на прозорците през летните месеци.

[ad id=“238430″]

Босилек

Прясното ухание на босилек, лавандула или мента в кухнята държи мухите далеч от нея. Изсушената лавандула гони и молците от гардероба.

Дафинов лист

Малки саксии, насадени с билката и поставени на прозореца държат мухите вън. Друг вариант е да направите малки букетчета от листата му и да ги окачете в някой ъгъл на помещението.

Ябълков оцет

Изсипете ябълков оцет в стъклен буркан с метална капачка. Пробийте няколко дупки с големината на муха. Поставете го в проблемната зона. С този капан ще заловите някои от тях, а останалите просто ще напуснат мястото.

[ad id=“226585″]

Етерични масла

Те са един от универсалните методи за елиминиране на мухите в домашни условия. Най-ефективни са ароматите на евкалипт, мента, лимонова трева и евкалипт. За да изгоните неканените гости, капнете по няколко капки от етеричните масла в купичка със сухи цветя. Те ще задържат аромата по-дълго и ще изгонят мухите надалеч.

Пелин

За да държите мухите вън от дома си, пригответе отвара от пелин, с която напръскайте первазите. За оптимален ефект, освен нарязани корени от билката, добавете и по малко лавандула, бял равнец, градински чай, както и няколко капки ароматни масла. Вратигата има същият ефект.


image0 (9K)