Живко Тодоров: Няма да глобяват по моста, ако преминете по BUS лентата

Официалното откриване на реконструирания мост на „Патриарх Евтимий“ и пътния възел на бул. „Славянски“ в Стара Загора е само след ден и страстите се нажежават до побеляване.

Коментира се много маркировката и четирите платна на моста, като най-голям проблем са двете BUS ленти, очертани с жълта непрекъсната линия. Основната цел на BUS лентите е да осигуряват приоритет на обществения транспорт, така че той да изпълнява разписанията си. Навсякъде обаче се глобява, ако в тях карат други МПС, освен автобуси.

Но има много големи градове, които предприемат конкретни мерки, като в София например, които имат специален режим по някои улици, където трафикът е голям и се позволява движението на автомобили и  в BUS лентата.

Кметът на Стара Загора се ангажира по темата и ето какво уточнява той:

Поради големия интерес към реконструкцията на моста и неговата съвсем скорошна експлоатация:

Мостът ще бъде с 4 ленти за движение. Във всички ленти ще се движат автомобили. Когато има автобуси, ще им се дава предимство. Ще има знаци, съгласувани с КАТ, указващи това. Трябва да се научим на културно шофиране. Така е в целия свят. Дава се предимство на градския транспорт. Няма да се глобяват шофьорите, каращи в BUS лентата, категоричен е кметът на Стара Загора.


image0 (9K)