Започна тестването на новите станции за качеството на въздуха в Казанлъшко

Започна тестването на новите станции за качеството на въздуха в Казанлъшко

Те бяха закупени заради инвестиционното намерение на „Кастамону България“ в Горно Сахране

Започна тестване на работата на новозакупените три измервателни станции за качеството на въздуха в Казанлъшки регион. Станциите са монтирани на сградата на Община Казанлък, на кметството в село Голямо Дряново и до язовир „Копринка“.

Те бяха закупени по инициатива на кмета на общината Галина Стоянова, съвместно със заинтересования местен бизнес, във връзка с инвестиционното намерение за разширяване на инсталацията на „Кастамону България“ АД в Горно Сахране и последвалото обществено недоволство.

Станциите дават възможност за отчитане на качеството на въздуха: фини прахови частици, атмосферно налягане, влажност, температура, замърсявания, специално е включено и съдържание на формалдехид и др., в реално време, което при опасност ще позволи на местната власт да предприеме необходимите мерки своевременно.

Първите регистрирани данни отчитат, че въздухът в региона е чист и атмосферните замърсители са много под допустимите норми според действащото законодателство.

Станциите са сертифицирани по международни стандарти, снабдени са със швейцарски датчици и са изключително прецизни. От същия вид станции има монтирани около 3000 в Европа.

Допълнително ще бъде дадена възможност данните да бъдат следени в реално време и през сайта на Община Казанлък.

Дарители от местния бизнес са инвестирали около 20 000 лв. за закупуването на станциите и конфигурациите, което е грижа за здравето на всички жители от региона.

(СН)

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)