Заразата стигна и Враца, болните от COVID-19 у нас са 498

Случаите на COVID-19 у нас са вече 498. Има първи случай във Враца. Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

За последните 24 часа потвърдените са 21 случая, изследвани са над 350 лица.

Излекуваните са 34. За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, като в болница са 17 души. В София са 8 случая, в Бургас – 2, като единият е мъж на 34 години от Несебър, който се е върнал от Банско на 1 април и жена на 33 години в Бургас. В Пазарджик – 2 случая. Варна – една жена на 59 години, в Благоевград мъж на 57 години. Видин – мъж на 66 години. В Добрич има бебе на 1 година, което е с ларингит. И двамата родители са с доказан коронавирус. За вчерашния ден от коронавируса са починали мъж на 83 години в Кюстендил и жена на 83 в Александровска болница.

Тази нощ мъж на 49 години е интубиран, след което вследствие на сърдечна недостатъчност е починал в 21.00 часа. По клинични и параклинични белези е силно съспектен за COVID-19, но предстои това да бъде уточнено със сигурност.

„Призоваваме всички граждани, които констатират нарушения на карантинните мерки в страната, да сигнализират моментално“, заяви той.

Ген. Мутафчийски коментира и къщите за гости. Има забрана те да работят. Не ми е известно да се набират празнуващи за тях. Ако има обаче, няма да празнува никой.

Д-р Адемов е правил дарение в областта, от която е депутат, там не е имал контакт нито с пациенти, нито с широк кръг лица. Издирени са и първите резултати вече са налице – неговата съпруга също е положителна, каза още председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Д-р Дариткова е силно притеснена за своите контакти с пациенти и свои близки и е дала имената на всички лица, с които е контактувала и проучването продължава“, допълни той.

В България няма практика да се искат пари за пробите, чудим се как да осчетоводим парите на депутатите, които си плащат за тях, коментира ген. Мутафчийски, предаде Агенция „Фокус“.

„Чудим се какви фактури да издадем, след като няма такава практика в болниците да се заплаща. Още повече, че 95 % от реактивите са дарение. Как да извършваме търговска дейност в болниците, след като са дарени? Създаде се проблем с това, че не само ПГ на ГЕРБ пожелаха да си платят изследванията, защото сега не знаем как да осчетоводим тези пари“, обясни той.


image0 (9K)