Застраховател осъди агенция „Пътна инфраструктура”

Застраховател осъди агенция „Пътна инфраструктура” за спукана гума в необезопасена дупка  на лек автомобил „Шкода Йети”.

Колата се натресла в пътната неравност, пътувайки от Пловдив за Кърджали на 23 юли м. г. Шофьорът сложили резервната и продължил пътя си. Спуканата обаче не ставала за нищо и тъй като колата му имала „Каско Стандарт”, си потърсил парите за нова гума.

Така му били изплатени 204,80 лв. След това от „Булстрад” приканили агенцията, собственик на пътя, да покрие щетите. От АПИ обаче отказали и така се стигнало до съдебен процес.

В хода му от АПИ твърдели, че пътният инцидент не е доказан, защото след него водачът не е викал Пътна полиция. Според съответната наредба обаче подаването на сигнал до КАТ е задължително само когато в произшествието участват минимум два автомобила.

Магистратите не приемат и версията, че причина за спукването на гумата е високата скорост на колата, тъй като доказателства за това не са представени. При това назначената по делото автотехническа експертиза сочи, че гумата би се спукала дори и ако автомобилът се е движел със скорост от 50 км/час. Размерите на дупката са приблизително: 60 см дължина, широчина 22 см и дълбочина 12-18 см.

Отказът на АПИ да плати доброволно търсените 204,80 лв. ще коства още 550 лв. Толкова са деловодните разноски, които по решението на Пловдивския районен съд пътната агенция трябва да покрие освен обезщетението на застрахователя. Ако се стигне до обжалване, последната дума ще  има Пловдивският окръжен съд.

източник: Марица


image0 (9K)