„Пътеводител за България- пътища и безпътие“ – статия от 1933 година, отчайващо актуална и днес

Статията „Пътеводител за България – пътища и безпътие“ е публикувана във вестник „Щурец“ през далечната вече 1933 година. За неин автор е сочен големият наш сатирик и карикатурист, Райко Алексиев (убит от болшевиките след преврата през 1944 година). Ако прочетете статията, изпълнена с горчива ирония, възможно е да изпитате отчаяние, защото днешната действителност в Родината ни не се различава много от тази преди 85 години. Ето и цялата статия:

[ad id=“225664″]

За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.

Населението й се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните.

[ad id=“263680″]

Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.

Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.

Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.

Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.

[ad id=“238430″]

Държавата си служи с телефони, а държавниците – с телефончета.

Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното – уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата.

Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.

Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.

[ad id=“236993″]

България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България.

Националният девиз на държавата е „Съединението прави силата“, поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.

Държавният девиз на нацията пък е „Боже пази България“ . В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси.“

Източник: budnaera.com


image0 (9K)