Затварянето в Германия ще струва 19 млрд. евро

От утре Германия влиза във втори локдаун. Институтът DIW изчисли колко ще струва това на германската икономика – 19.8 млрд. евро. Най-силно засегнати са гастрономическият и хотелиерският бранш. Те получават 5.8 млрд. евро дотации. Загубата от 19.8 млрд. евро е 55 процента от обичайния стопански ръст за четиримесечие.

Браншовете – спорт, култура и забавления, ще загубят 2.1 млрд. евро, търговията – 1.3 млрд. Индустрията ще трябва да отпише 5.2 млрд. евро. Голяма част от останалата сума отива за доставчици на корпоративни услуги, логистични компании и киноработници. Според изчисленията на DIW 591 000 души ще загубят работата си тази година и още 15 000 догодина. Ако вторият локдаун трае по-дълго, БВП ще спадне с 2 процентни пункта.

По информация на медиите, федералното министерство на вътрешните работи е разработило концепция, според която при претоварване на интензивните отделения, болните от Ковид-19 ще бъдат разпределяни в клиники из цялата страната. Германия ще бъде разделена на пет големи региона, които ще си оказват подкрепа за транспортирането и приемането на пациенти с линейки и хеликоптери.

“Сега”

 


image0 (9K)