Затваряне на ТЕЦ-овете и мините в комплекса Марица Изток и загуба на хиляди работни места

На 28 април в Европейката комисия ще се гласува бъдещето на българската енергетика.
Предлага се ново необосновано завишаване на лимитите на емисиите, което означава затваряне на повечето централи и рудници в комплекса.
Европейската комисия предвижда да въведе още по – високи нива на азотни оксиди, серен диоксид и живак като подготвя промяна на Референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Предвижданите промени засягат всички централи на въглища в България, но най-вече централите и мините от комплекса Марица Изток: „Мини Марица изток” ЕАД, ТЕЦ Марица-Изток 2, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 и ТЕЦ ЕЙ и ЕС Гълъбово.
Новите лимити на практика ще доведат до затваряне на ТЕЦ-овете и мините в комплекса Марица Изток до 2020 година и загуба на хиляди работни места. „Не е ясно дали дори и най-новите инсталации в България могат да покрият предложените нови изисквания на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации“, смятат експерти.
ДА България подкрепя позиция на баланс между грижа за околната среда, грижа за развитие на минно-добивния сектор/ енергетиката и грижа за семействата на хората, работещи в комплекса „Марица Изток” чрез запазване на работните им места. Настояваме Министъра на Енергетиката да уведоми Европейската Комисия, че Правителството на Република България не подкрепя необоснованото завишаване на допустимите емисии от горивни инсталации.
Станислав Тодоров, 1ви в листата на ДА, България за Стара Загора призовава: „Подпишете се против затварянето на комплекса Марица Изток до петък, а Движение „ДА, България“ ще внесе подписката в Европейската комисия. От сряда до петък, между 11:00 и 18:00ч. можете да подкрепите подписката на нашата шатра пред Електродома в Стара Загора или пред магазин Аскент в Раднево.“

Съгласни ли сте със закриването на Тецовете и Мините?
Гласувайте тук!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


image0 (9K)