Защо есемесите на кирилица са по-скъпи от тези, написани на латиница

От Комисията за регулиране на съобщенията обясниха, че писането на съобщения на латиница е по-евтин вариант, съобщава БНР.

[ad id=“263680″]

Интересно е обсъждането между потребители във фейсбук за цената на есемесите, написани с български букви, и за тези, написани на латиница. Гражданите се питат защо в сметките на мобилните оператори те се таксуват различно. Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз, пишат още те и не могат да разберат дали мобилните компании у нас дискриминализират хората, като ги карат да плащат повече, когато използват кирилица вместо латиница.

[ad id=“225664″]

„Трябва да подчертаем, че дължината на кратките текстови съобщения и кодирането на различни езици са определени в международните стандарти. В едно кратко текстово съобщение могат да бъдат предадени до 160 символа на латиница и до 70 символа на кирилица. В този аспект може да се каже, че писането на латиница излиза по-евтино.“, отговаря Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

[ad id=“263680″]

Според него не може да става дума за някакво дискриминационно отношение към българите или към гражданите на останалите страни членки на ЕС, в чиито азбуки има повече символи от основната латиница. Потребителите трябва да знаят, че съобщение на латиницата се кодира със 7 бита, а на кирилица с 16 бита. Когато есемесът има повече от 160 символа за латиница и 70 за кирилица – автоматично започва ново съобщение.


image0 (9K)