Защо не спим при пълнолуние?

Изследване на учени от университета в Базел разкри факти, потвърждаващи, че по време на пълнолуние на човек му е трудно да заспи.

Промените са свързани с влошаване на субективното качество на съня и намаляване на нивото на ендогенния мелатонин, съобщават авторите на изследването. В същото време учените признават, че лошият сън при пълнолуние е обект на по-задълбочени научни наблюдения и затова е твърде рано да се бърза със заключенията, като се признава Луната като сериозна пречка за съня.

Струва си да припомним, че сънят е фаза, през която се обработва информацията, получена през деня, което е важно за формирането на спомени и консолидиране на уменията. От своя страна, по време на бавен сън, настъпва физиологична почивка и регенерация на тъканите, „презареждане“ на мозъка и структуриране на паметта. В тази фаза кръвното налягане и телесната температура намаляват, мускулите се отпускат, дишането става по-премерено – следователно, намалявайки бавния сън, пълнолунието провокира повишаване на кръвното налягане.

За астролозите фактът, че пълнолунието влияе на съня е извън съмнение. „Гравитацията на Луната контролира приливите и отливите в океаните, най-големите резервоари с вода на планетата. Хората са 50-70% вода, в зависимост от възрастта и други фактори, и следователно, както всяка вода на Земята, зависят от влиянието на лунните фази “, обяснява популярният астролог Лиза Стардъст в Лос Анджелис.

В допълнение, пълнолунието може да осигури не само безсъние, но и обостряне на усещанията. „Колкото повече се приближаваме до пълнолунието, толкова повече емоциите се засилват – за добро или лошо“, казва астрологът.

Превод:elle.ru


image0 (9K)