Защо трябва да се гордеем, че сме българи?

Днес, 3 март – националният празник на България, се чувствам българка повече от всякога и реших да се обърна към връстниците ми и не само, за да обясня колко важно е това за мен, колко истинска е гордостта ми.

Даяна Маринова, 16 г., ученичка от Стара Загора

Ако събудя българското в някой, забравил великите – Васил Левски, Христо Ботев, Паисий Хилендарски и много други разбира се, ( ако започна да ги изброявам просто тази статия няма да има край), празникът ми ще е още по-истински и осмислен.

Началото на нашия национален празник, според мен започва с „История славянобългарска“ и жестокото пробуждащо:

„О неразумний и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах“.

Ние имаме хиляди причини да се гордеем, че сме българи, защото България е най-старата европейска държава, която не променя името си. Най-старото съкровище в света е открито именно при нас… Участвали сме в много войни, но България не е губила флаг никога. Българите са първите хора, които използват кирилицата след нейното създаване. В световната наука също българите имат голям принос, защото компютърът, който е неизменна част от нашето ежедневие е дело на Джон Атанасов. А сега всички, които имате на ръката часовник трябва да благодарите на Петър Петров, който е разработил първият цифров часовник, българи са откриватели на лекарства, прoцеси във физиката… Нашите спортисти, като Никола Петров, Дан Колов, Стефка Костадинова, които прославят България из целия свят и печелят европейски и световни титли.

Всички тези хора са достойни за уважение, а ние днес го забравяме и се оставяме  други да ни мачкат и да ни казват, че нищо не струваме, или сме втора категория.

Ако мислите, че днес няма с какво да се гордеете помислете пак, и си спомнете за Григор Димитров, Кубрат Пулев, Златните момичета, Ивет Лалова, Мирела Демирева, десетките изумителни българи – специалисти в IT технологиите по света, в Холивуд дори…. Спомнете си и децата, които се връщат с медали от научни олимпиади. Творците ни във всички области…

Не забравяйте тези неща и не се сещайте за тях само на 3 март!

Както казва моята госпожа по история: „Ще дойде време, когато България пак ще е на върха, защото не може само едни и същи да стоят там. Когато България е била на върха водещите сили в момента тогава изобщо не са били фактор за каквото и да е било“.

Гордейте се, че сте българи и честит празник!

 


image0 (9K)