За Календарната реформа в България. Беседа в библиотека „Захарий Княжески“

„1/14  април 1916 г. Календарната реформа в България, обновяване и невдяване“. В тази беседа могат да участват в четвъртък всички, които се интересуват от темата.

Лектори са историкът проф. д-р Цонка Каснакова  и юристът Георги Туртуриков. Началният час е 17.30, мястото – РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

„А защо пък да не агитираме и настояваме за възприемането на по-практичния, достъпен и напълно съвършен древен български циклов слънчев календар, за който има податки, че е използван при направата на Григорианския. За това намекваха преди доста години Димитър Съсълов, Йордан Вълчев и други родни календаристи.

В тяхна памет тук си заслужава да припомним, че през всяка година от древния ни календар определена дата се пада в един и същи ден, празниците се помнят лесно – 1. I., 2. II., 3. III., 4. IV., 5. V. и т. н. в същата поредица „игра на числата“, а годината е съобразена с т. нар. „Златно календарно число“ – 364 (31 + 30 + 30 дни = 91 х 4), като в нея се интеркалира един „нулев ден“ (Нова година) и втори (летен) такъв при високосна година. Перфектно, че и заслужаващо да се приложи в световен мащаб, без всякакви обърквания.“ Това пише за в прелюбопитна статия за dolap.bg юристът Георги Туртуриков, с когото утре лично можете да се срещнете.

 


image0 (9K)