Земеделски производител: Компетентните органи да търсят други източници на фекалните миризми в Стара Загора

Във връзка със зачестилите обаждания на горещите телефони на Община Стара Загора и на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), както и жалби от страна на граждани през изминалите няколко дена за миризмата от оборски тор, от д-р Златина Нанева, директор на РЗИ Стара Загора се получи отговор, даден на институцията от земеделски производител:

„Аз съм земеделски производител и обработвам земеделска земя в землището на град Стара Загора,изпълнявам стриктно всички агротехнически мероприятия като се съобразявам с нормативните наредби . В стопанството ми се изпълняват „Правилата за добра земеделска практика Според които угнилия оборски тор се внася непосредствено преди основната обработка на почвата. Количеството на внесения в почвата угнил оборски тор е 800кг/дка , при разрешена норма от 1574 кг/дка.

[ad id=“226585″]

Наторен е един земеделски блок с площ от 300 дка на 19.09. и 20.09.2017 г. /Земеделски блок е непрекъсната площ земеделска земя,ограничена от трайни топографски елементи/.

За правилното изпълнение на нашите растително-защитни мероприятия се правят периодични проверки от БАБХ, отдел Растителна защита.

За остатъка от разрешения период за внасяне на тор , съгласно Приложението към Заповед № РД – 09 -264 / 05.05.2016 г. , заявявам, че няма да се внася оборски тор в земеделските земи ,които аз обработвам . Забраната започва от 01.11.

[ad id=“237001″]

Така,че компетентните органи могат да търсят и други източници на миризми в района на гр.Стара Загора.

Извинявам се на потърпевшите граждани , на които съм допринесла за дискомфорта и миризмата на оборски тор.“ – завършва писменият отговор на земеделския производител.


image0 (9K)