Златен медальон с изображение на Омуртаг продават на търг в Ню Йорк

Златен медальон с изображение на хан субиги Омуртаг и с потвърден произход е предложен на търг в Ню Йорк от CNG (Classical noumismatic group).

За това първи съобщи e-vestnik и журналистът Иван Бакалов с надежда държавата да намери начин да върне ценната находка в България, защото по всяка вероятност тя е попаднала у колекционера, който я продава, по иманярски пътища, пише klubz.bg

Търгът ще се проведе на 15 януари. В момента тече онлайн наддаване. Първоначалната цена на медальона е била 30 хил. долара. Очаква се при аукциона след 5 дни цената на артефакта да стигне поне 50 хил. долара, но пожелалият анонимност собственик се надява да получи 100 хиляди.

Тук може да следите как върви наддаването.

Както отбелязва Бакалов, монетата е идентифицирана в частна колекция от известния нумизмат Митко Станков, който живее във Виена.

Специалистите не са сигурни за какво точно е служел този медальон. В описанието към аукциона се предполага, че става дума за медал, даван на „хранениците“ на хана.

Известни са само два такива медальона. Единият се съхранява в Националния исторически музей в София, открит е през 1975 г. при разкопки на Царевец. Другият е описан от Карел Шкорпил през 1905 г. и няма никакви данни къде се е намирал след това. В CNG изразяват подозрение, че може би става дума за същия артефакт.

Досега няма официална реакция от страна на държавата и Министерството на културата за връщането на тази археологическа и нумизматична ценност в България. Точно преди година правителството откупи ценни предмети, свързани с княз Александър Батенберг на търг, организиран от аукционна къща във Виена.


image0 (9K)