„Знайни и незнайни чиновници“. Как конфликтът в Народния театър се раздроби на парчета

"Знайни и незнайни чиновници". Как конфликтът в Народния театър се раздроби на парчета

Спорът между Морфов и Кръстева остава на заден план. На преден излизат други истории, в които читателят започва да се губи.

Първо актьор от Народния театър си стриже главата в знак на протест и иска оставката на директора. Други актьори правят подписка в защита на директора. Министър казва, че се пречи на проверката му. А директорът му отговаря, че министърът разпалва конфликта. Сюжетите вече са много.

Ето откъде идва и цялата каша: почти всяка от позициите по случая е напълно противоречива на другата.

А резултатът от кашата е: в момента нещата изглеждат така, сякаш спорът е личен, но не между Морфов и Кръстева, а между министъра на културата Велислав Минеков и директора на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев.

Какво всъщност се случва? И защо започва да изглежда, че участниците в конфликта живеят в свои паралелни реалности?

Паралелни реалности

Те са общо 4 и могат да се разделят в две основни групи. Първата двойка е изцяло вътрешна за екипа на театъра и се разполага по оста на разделението „за“ или „против“ директора Васил Василев.

От едната страна на тази ос стоят актьорите Валери Йорданов и Албена Колева, които поискаха оставката на Василев и организираха подписка в защита на Александър Морфов.

От другата са 47 актьори от трупата на театъра, които застанаха зад директора и дейността му от началото на неговия мандат.

Втората двойка паралелни реалности излиза извън рамките на творческия екип на Народния театър.

Едната от тях беше представена в четвъртък на пресконференция от служебния министър на културата. Той сравни ситуацията в театъра с блато. И обеща, че ако директорът не се извади сам от него, ще го пресуши. Или иначе казано, ще го смени.

Последната реалност беше описана от самия Василев пред Свободна Европа, след като го потърсихме, за да даде отговор на твърденията на министъра.

Тогава директорът на свой ред обвини Минеков, че той е този, който разпалва конфликта в Народния театър, а ситуацията там далеч не е толкова кризисна, колкото изглежда.

А ето и малко повече подробности относно всяка от тези 4 различни позиции.

Актьори срещу директора

На 30 ноември Валери Йорданов публикува в YouTube протестно видео, в което си остригва главата с машинка и иска оставката на директора Васил Василев.

В него актьорът каза, че се осъществява натиск върху хора, включили се в подписката в подкрепа на Морфов, която Йорданов организира. Както и че дългогодишни служители на Народния театър са принуждавани да напускат.

Валери Йорданов и Албена Колева още в по-ранен етап на конфликта обявиха твърда позиция в подкрепа на режисьора.

Йорданов, който е в актьорския състав на постановката на Морфов „Хъшове“, зададе въпрос в профила си във Фейсбук: „Колко на брой актьори и служители трябва да напуснем Народния театър, за да разберете, че там се случва нещо нередно?”

А Колева излезе с „Апел за спасение на Народния театър“, в който написа, че реакцията на Морфов, макар и крайна, е била продиктувана от желанието му да възстанови творческата атмосфера и взаимоотношения в Народния театър, които за по-малко от шест месеца след встъпването в длъжност на новата администрация, са били разрушени.

Йорданов и Колева присъстваха и на пресконференцията в Министерството на културата на следващия ден, където призоваха Велислав Минеков да вземе спешни мерки, преди „да се стигне до крайности“.

Там Колева каза, че оттук нататък двамата с Валери Йорданов повече нямат полезен ход, защото хората в театъра не са докрай наясно със ситуацията, а някои се страхуват.

Актьори в подкрепа на директора

В четвъртък за пръв път се появи и подписка в подкрепа на Васил Василев. В отворено писмо до медиите общо 47 актьори от трупата сложиха имената си под твърдението, че за седемте месеца управление на новия директор Народният театър е заработил „на пълни обороти с ново усещане за смисъл“.

Те изреждат успехи в развитието на културната институция, постигнати от Василев и изразяват доверието си, че той притежава способностите и волята да продължи по същия път.

В писмото актьорите посочват, че проблемите в театъра трябва да бъдат решавани вътрешно от екипа и че техният приоритет е творчеството.

Сред подписалите се под текста се открояват множество популярни имена. Сред тях са Ана Пападопулу, Антон Радичев, Аня Пенчева, Бойка Велкова, Владимир Карамазов, Владо Пенев, Георги Мамалев, Деян Донков, Иван Юруков, Параскева Джукелова, Радина Кърджилова, Снежина Петрова, Стефания Колева и други.

Как вижда нещата министърът на културата

На пресконференцията в четвъртък Велислав Минеков определи ситуацията в Народния театър като абсолютно безобразие, напълно недопустимо за директора.

Министърът каза, че всеки ден получава сигнали от хора, които са били „помолени“ да напуснат театъра. Някои от които са ценни специалисти в своята работа.

Минеков повтори казаното от Валери Йорданов, че се оказва натиск върху служители, изявили желание да се включат в подписката в подкрепа на Александър Морфов.

Нещо повече, по думите на министъра към собствениците на обект, който е под наем на територията на театъра, също е имало предупреждение, че могат да загубят концесията. Той определи всичко това като „насилие“, извършвано от ръководството.

Велислав Минеков обвини Василев, че официално му е отказал поискана от него информация за договори с външни фирми, външни услуги и външно финансиране. Според министъра това е достатъчен повод за „крайна дисциплинарна мярка“.

На едната страна на теглилката имаме някакви знайни и незнайни чиновници, получили своеобразна политическа подкрепа дори от председател на партия

„На едната страна на теглилката имаме някакви знайни и незнайни чиновници, получили своеобразна политическа подкрепа дори от председател на партия. От другата страна има личности, които са се изградили с годините“, каза Минеков по повод конфликта, визирайки изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в защита на Велислава Кръстева.

Според служебния министър е крайно време Васил Василев да вземе нещата в свои ръце и да извърши някаква промяна. В противен случай го призова да напусне.

Писмото в защита на Василев все още не беше стигнало до Велислав Минеков по време на пресконференцията, но попитан какво мисли за такива подписки, той отговори, че не ги приема и ги „изхвърля в кошчето“, тъй като според него те по подразбиране се правят под натиск.

Как вижда нещата директорът на Народния театър

След твърденията от пресконференцията на служебния министър на културата по адрес на неприсъствалия там Васил Василев, от Свободна Европа се свързахме с него, за да му дадем възможност да ги коментира.

Той потвърди казаното от министъра, че не е предоставил данни за договорите с външни фирми, но не защото отказва съдействие, а понеже начинът, по който са били поискани е бил незаконосъобразен.

По думите на Василев не министърът е лицето, което трябва да прави проверките, а има съответни контролни органи в Министерство на културата, установени с устройствен правилник.

„Аз съм изпратил едно писмо, в което му казвам кои са нещата, които трябва да се изпълнят. Кои са звената на министерство на културата, на които трябва да ги възложи с конкретни задачи. В писмото пише, че ние сме готови – Народен театър и аз – да съдействаме“, каза Василев.

Според него конфликтът в Народния театър далеч не е толкова голям, колкото изглежда отвън, а единственият, който взима страна незаконосъобразно в него, е служебният министър.

Във връзка с твърденията за натиск и уволнения на служители, директорът на театъра каза, че изпълнява всяка буква на закона стриктно. И че е право на всеки да изразява своето собствено мнение и да организира подписки в една или друга защита.

Василев каза също, че по никакъв начин няма оказан натиск срещу самия Морфов и към днешна дата той е главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“. Като са му дадени най-добрите условия, които някога държавата е предлагала, за да може да твори.

Според него творческата обстановка в театъра е нормална, а успехите, заложени в програмата му, продължават да се трупат.

Василев каза, че този сезон има голямо международно присъствие в Народния театър на театрали от световна величина. По думите му няма как да задържиш световни имена, ако не си им предоставил възможността организационно да работят добре.

Според Василев отстрани може и да изглежда различно, но той е дал възможност на всеки един от творците да се изявява, а не „да се занимава с бит“.

Имаме добра творческа атмосфера

„Имаме добра творческа атмосфера. И съм дал възможност на всеки един от творците да се изявява по начин, по който той достойно да представя своето творчество“, каза той.

Във връзка с придружаването на Ахмед Доган от Велислава Кръстева на изборите, което всъщност разпали конфликта ѝ с Морфов, директорът каза, че какво правят служителите извън сградата на Народния театър в свободното си време, си е тяхно лично право.

Иначе според него всеки човек си носи биографията от миналото, но призова да спрем вече да търсим врага до нас от 30 години насам. И да се занимаваме с настоящето, вместо с миналото.

Що се отнася до Александър Морфов, Василев каза, че именно той е човекът в България, който го е подкрепил и го е върнал в Народния театър.

А къде са Морфов и Кръстева

Последните събития около напрежението в културната институция така и не са коментирани публично от първоизточниците му.

Това, което със сигурност може да се каже на този етап е, че нито Велислава Кръстева, нито Александър Морфов са дали какъвто и да е знак, че ще подадат оставки.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)