Избраха Цар Трифон в село Малка Верея

Денят на Св. Мчк. Трифон – светецът лозар за българите, бе отбелязан подобаващо от жителите на старозагорското село Малка Верея, разположено в южните дипли на Средна гора. Те от десетилетия се славят с добре поддържаните си лозови масиви и произвежданите чудни вина.

car trifon 2017 malka vereq (2)_resized

На един от най-обичаните и почитани от местните жители празници гостува зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, която приветства от името на общинското ръководство присъстващите, по повод празника на селото. Тя им пожела здраве и берекет, а на производителите да имат плодородна и успешна нова лозарска година. В живописното село, на 6 км. от Стара Загора, всяка година Денят на лозаря „Трифон Зарезан“ се организира от кметството и Народно читалище “Св. Кирил и Методий – 1921“, а от 2000 г. денят е и официален празник на Малка Верея.

car trifon 2017 malka vereq (3)_resized

Денят започна с тържествен водосвет и зарязване на лозите, които стопаните поляха обилно с червено вино за плодородие и берекет. С много песни, веселие и конкурси се стигна и до очакваната кулминация на празника.

Най-достойният и щедър жител на селото, който беше коронясан за „Цар Трифон 2017“, е Ангел Бабанов, а миналогодишният носител на короната Христо Стоянов по традиция осигури празничната трапеза.

Празникът продължи с дегустация на бели и червени млади вина. За най-добър производител на червени вина беше избран Павлин Ганчев, с подгласници Георги Георгиев и Михайл Михайлов. Победител в категорията бели вина е Пенка Стойнова, следвана от Димо Арнаудов и Денчо Недялков. Всички присъстващи отпиха и от бутиковото вино на инж. Петър Петров, добито от лозовите масиви край селото.


image0 (9K)