Известни български творци в клип срещу закона за авторското право

Васил Найденов, Кирил Маричков, Вики Терзийска, Владо Пенев, Поли Генова и още звезди се обединиха срещу новия закон за авторското право.

[ad id=“225664″]

С клип, озаглавен „Пускате търговците в храма!“, известни български творци призоваха народните представители да не абдикират от културата и да защитят творчеството им, съобщават от „Монитор“. Поводът за това са въпросните промени, които според творците дават нови възможности за натиск от страна на ползвателите на техния труд относно размера на възнагражденията.

Законът за авторското право мина на първо четене. С промените в законодателството се въвежда директива на ЕП и на Съвета на ЕС за колективното управление на авторското право и сродните му права, както и за лицензиране на правата върху произведения за използване онлайн на музикални произведения на вътрешния пазар. България не е въвела директивата до посочения краен срок 10 април 2014 година, поради което е образувана процедура срещу страната ни.

„Нормално ли е едни търговски компании сами да определят колко да плащат? За продукт, от който печелят всеки ден! И в който сме вложили себе си!“, питат в клипа още Йоана Буковска, Атанас Пенев, Дони…

Във видеото се набляга и на това, че България е на дъното на всички проучвания за защита на авторските права. С готвените промени тази ситуация, обаче, няма да се промени, категорични са от сдруженията колективно управление на авторски права „Музикаутор“, „Артистаутор“ и „Филмаутор“.

Промените, които са предвидени ще позволят на ползвателите на защитено творчество да инициират преговори за промяна на тарифите на организациите за колективно управление на права. Самата процедура за воденето на преговорите обаче остава неясна и може да завърши без одобрена тарифа.

„Предвижда се още министърът на културата, който е контролният орган по ЗАПСП, да се откаже от функцията си да утвърждава тарифите. Въпреки че става въпрос за въвеждане на европейска директива, тези промени не са в нейния обхват. Законопроектът не е преминал през обществено обсъждане, няма анализ за въздействието му върху пазарната среда, не е внесен в Народното събрание (НС) от ресорното Министерство на културата и няма становища на органи като НАП и КЗК“, обясняват още от „Музикаутор“.
dir.bg


image0 (9K)