Изключителната популярност на сайта Work or Not! Расте ли осведомеността на работниците?

Сайтът Work or Not е място, където служителите могат да изразяват своите мнения за работодателите си. Те ги оценяват и споделят своите наблюдения от работата в дадената компания. Според създателите на сайта, те правят това все по-охотно. От създаването на сервиса Work or Not, коментарите за работодателите непрекъснато нарастват! Дали служителите вземат решения за избор на работа по-осъзнато?

Работодателите вече не решават за всичко

Някога търсенето на работа се свързваше с конкурс, в който работодателят диктуваше всички условия. Основата бяха мотивационни писма, в които кандидатите за определена позиция преди всичко трябваше умело да покажат защо са най-добри (като орли). Въпреки това, това често се ограничаваше до описване с красиви думи колко много ценят потенциалния работодател.

В наши дни мотивационните писма са рядкост сред изискванията. Също така все по-гласно се говори, че на обяви за работа без конкретна информация никой не иска да кандидатства. Главно става въпрос за предоставяне на възможното заплащане, типа на сключвания договор, или конкретно определяне на задълженията на служителя на позицията. Ясно се вижда тенденция, в която не само работодателят има изисквания към кандидатите. Сега и те придобиват глас!

Work or Not: мненията имат значение

Кандидатите стъпват още по-далеч. Те не само изискват конкретни записи в обявите за работа. Искат също така по-подробно да познаят фирмата, към която кандидатстват. Информацията в бюлетините и на интернет страници не е достатъчна за тях. Най-често там ще срещнат сухи данни или съобщения, насочени към клиентите на тези фирми. За да познаят предприятието, кандидатите трябва да се докопат до неговата същност.

Мненията на служителите и бившите служители имат огромна сила тук. Те могат да разкажат как на практика протича сътрудничеството с конкретна фирма. Служителите описват редовността на изплащане на заплатите, атмосферата в офиса, възможностите за кариерно израстване, или отношението на мениджъра към екипа. Такива подробности и детайли могат да бъдат познати само от хора, които работят ежедневно в компанията. Обикновено без приятел, който работи на това място, нямаме шанс да научим такава информация. Work or Not показва, че може и по друг начин.

Популярността на Work or Not нараства!

Точно поради тази причина създателите на платформата наблюдават нарастване на интереса към такава форма на обмен на информация относно работодателите. Тя позволява малко повече да се усети атмосферата на фирмата. Често може да се види и ясно предупреждение да не се встъпва в сътрудничество с конкретен субект. Това е много полезно, особено за хора, които тепърва започват своята кариера на пазара на труда.

Радва фактът, че служителите стават все по-осъзнати за силата на мненията. Те позволяват да се избегнат грешки или потвърждават добрите предчувствия спрямо работодателя. В и двата случая – мненията на служителите помагат да се вземе важно житейско решение: Work or… not?


image0 (9K)