Изключително активна година за Старозагорската св.митрополия

На среща днес в Старозагорската митрополия, журналистите чуха равносметката на митрополит Киприан за периода април 2020 г. – април 2021 г. (изключително активна година) и предстоящите събития

Ето най-интересната част от дейностите на Старозагорската св.митрополия през изминалата година:

– Изцяло завършен е дигиталният регистър на Старозагорската митрополитска библиотека. Специални благодарности на протодякон Цветан Атанасов.

– Дарение на Стараозагорска митрополия за УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ предназначено за закупуване на тестове за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД -19 .

– Музикални спектакли в двора на митрополията по случай 1 юни – Международен ден на детето съвместно с Държавна опера – Стара Загора.

– Старозагорци посрещнаха и се поклониха пред частица от мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец на 30 юни в катедралния храм „Св. Николай“.

– В Мъглиж, на 29 юли се откри площад и чешма на името на митрополит Калиник.

– Освещаване на храм „Св.Атанасий“ в село Виден – 30 август. /Ден по-рано се отслужи молебен в Потопената църква на с. Виден./

– Правителството одобри 1 612 000 лева за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм- паметник манастир „ Рождество Христово“ – Шипка.

– Първа копка на параклис „Свети вмчк.Георги Победоносец“ в района на поделението на Втора Тунджанска механизирана бригада – 1 септември. Специални благодарности на бриг. ген. Стоян Шопов.

– Първа копка на храм “Св.Киприан Московски- българин“ на 16 септември в кв. Кольо Ганчев“.

– Първа национална среща на православни младежи в Стара Загора под надслов „Заедно в Христа“ – 3 октомври.

– Съвместна инициатива на Старозагорска митрополия и Ротари клуб Стара Загора – Берое за осигуряване на топъл обяд на медиците на първа линия в Стара Загора през зимния период.

– Правителството отпусна 3 млн. лева за ремонт в манастирски комплекс „Рождество Христово“ в гр. Шипка- 10 март. /На 1 април е започнато почистване на сградата, предстои обследване и изготвяне на проект./

Предстоящи дейности:

  • Организиране на национална среща на православните свещеници, служещи в местата за лишаване от свобода в комплекса Старозагорски минерални бани. /Не се е провеждала в последните 6 години./
  • Национална среща на православни младежи през втората половина на годината.
  • Освещаване на храмове, на които поради пандемията чинът по освещаване е отложен / Сулица, Колена, Оризари/.
  • Завършване на втория документален филм, посветенна блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий.

Издаване на книга и специален брой на списанието „Нашата вяра“ във връзка със 150 годишнината от създаването на Старозагорска митрополия през месец октомври.


image0 (9K)