Изостря се тонът София – Москва: Ще бъдем ли независими от руския газ?

Поредна остра позиция на посолството на Русия в България. Повод за това този път стана коментар на премиера Кирил Петков спрямо президента на Русия Владимир Путин във връзка с продължението на газопровода „Турски поток“.

В официална позиция от руското посолство заявиха, че България трябва да е благодарна на Русия за газовата връзка „Турски поток“, предаде Bulgaria ON AIR.

Още по темата

25 мар 2022 14:00

199

„Вместо елементарна благодарност за бързо и успешно реализиране на проекта, който е не само взаимноизгоден за нашите страни, но и е съдействал значително за засилване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и диверсификация на доставките на енергоносители, чуваме само безпочвени нападки“, се посочва в позицията на руското посолство.

В интервю посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова заяви, че след наложените над 5000 санкции на Русия се очакват последствия за европейските страни. И предупреди: „Ще има някакъв хаос, не в Русия. А именно хаосът как нататък ще се търгува. Как ще могат да се разплатят за газа? Е, сега ще се разплащате в рубли за газ. Това е решение, което много наши политици и икономисти очакваха отдавна. Те отдавна очакваха цялата търговия с нефт и газ да се прави в рубли. Как това ще стане технически, засега е трудно да се каже. Нужно е време на Централната банка, за да разработи методология“.

Според енергийния експерт Румен Овчаров до момента липсват действия за прекратяване на зависимостта от Русия, която доставя 1/3 от природния газ за Европа.

„Нямаше ли някой европейски политик, на който да му светне лампичката и да каже какво се случва в цялата тази ситуация?“, попита той.

България обаче не трябва да се отказва от руските доставки, преди да намери сигурен източник, защото не може да разчита нито на по-големи количества на азерски, нито на втечнен американски газ.

„Ако доставчикът не ти харесва, ти трябва да си намериш друг, но преди да си намерил другия, да се отказваш от този, е най-малкото лекомислено. Даже децата не правят така. Осем милиарда за Италия, милиард за Гърция и милиард за България. Това е капацитетът на азерския газ. Тук чудеса не може да се случат“, изтъкна бившият енергиен министър.

И докато енергийната зависимост търси решение, дипломатическите отношения между България и Русия се влошават.

„Никога не съм говорила от името на българския народ. Това е една изключително голяма неточност, която по свой начин коментира Кирил Петков, но видимо има задача да се усложнят отношенията между нашите страни“, заяви Митрофанова.

Тя допълни, че решението дали да бъде привикана ще бъде взето от Москва.

Вижте репортажа във видеото на Bulgaria ON AIR.

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)