Икономическият годишник на регион Стара Загора – няколко важни приложения

ЗАРАТА разговаря с председателя на ТПП-Стара Загора Олег Стоилов за новия Икономически годишник на региона, който е уникално издание, отпечатвано вече 20 години и чието приложение е повече от чисто информативно за развитието на икономиката

Г-н Стоилов, изданието е с вече 20 години история. Как се развива икономиката на регион Стара Загора, според сегашния последен брой?

Икономическият годишник наистина е уникално издание. То не само е икономическата визитка на регион Стара Загора за конкретен отрязък от време – 1 година, а и възможност, чрез огромната натрупана в него информация за развитието на бизнеса във всички сфери, да бъде направен задълбочен анализ на тенденциите, промените, т.е. на перспективите. Превърна се във възможност за съизмерване между фирмите в региона, но във възможност те да планират стъпките се на базата на това съизмерване и процесите, които протичат. Данните в юбилейния ни 20-ти годишник са за 2019 година, пандемичната обстановка ще получи ясен образ в броя ни догодина, но пък сега става ясно с какъв потенциал са влезли бизнес субектите в неизбежно засегналата ги пандемична криза и какви са ресурсите им за справяне, моделите за устойчивост в различните направления. Изданието е насочено към инвеститорите, но не само.

Изключително важно приложение на тази информация, всъщност на информацията от всички 20 години работа е, че на нейна база може да се работи наистина адекватно върху „Териториалният план за справедлив преход“ в контекста на „Зелената сделка“ – нещо, което ще повлияе на развитието на всички бизнеси.

„Прайс Уотърхаус“, с които си партнираме в съвета на този изключително важен проект, високо оцениха информацията и възможния анализ на нейна база, както и възможното планиране и се надявам, наистина да бъде създаден един добър план за нашия регион, за конверсията към по-зелена икономика. Изключително важно е да изработим инструменти за инвестиционната привлекателност на региона.

Обобщено, в регион Стара Загора през 2019 година има ръст на икономиката спрямо предходната година. Разбира се във всички сектори има фирми, които вървят с темпо напред и такива, които се движат в отрпицателна посока, но като цяло, картината е изключително добра. Бизнесът е до голяма степен балансиран, т.е. развитието е не само в посока енергийна и добивна индустрии. Ако добре успеем да отработим проекта, в региона ще влязат значими средства, които не само ще подпомогнат зеления преход, но и ще ангажират голямата част от фирмите. Ще влязат клъстер технологии за по-чиста околна среда, в които, ако работим всички заедно и добре, различните бизнес субекти ще намерят мястото си за стабилно развитие и перспектива. Нашата работа  – на ТПП-Стара Загора, е да извършваме медиацията на този процес, за да могат всички да участват с идеи в този проект.

Активността е от голямо значение, наистина е важно да бъдем всички заедно, защото регион Стара Загора, естествено също е засегнат икономически от рязко променените условия на работа в пандемия, както са засегнати всички региони и всички държави – дори най-развитите. Особеното при нас е, че заедно с пандемията – едновременно с нея, се налага и необходимостта да направим тази конверсия. И това не трябва в никакъв случай да става чрез някакви икономически революции – революционните методи във всяка сфера, обикновено не носят нищо добро, а постепенно. Постепенно и постъпателно трябва да въвеждаме новите технологии. Добрата новина е, че ще има средства за това.

Според мен е наложително и още нещо – освен изграждането на нови индустриални зони – нещо изключително полезно, в Стара Загора трябва да обърнем поглед и към нуждите на вече изградените, ситуирани от действащия бизнес във времето индустриални зони, да видим какво е нужно да се направи в тях за облекчение на бизнеса. Нужно е комплексно внимание към всички икономически структури изобщо, за да имаме действащи и развиващи се такива.

Екземпляри от Икономически годишник на регион Стара Загора 2021 можете да закупите от офиса на Търговско-промишлена палата. Единичната цена на изданието е 18 лв. (с вкл. ДДС). Рекламодателите получават един безплатен екземпляр.


image0 (9K)