Имаме дадености за отглеждане на шафран, но не и пазар

България има природни дадености за отглеждане на шафранов минзухар, от който се добива най-скъпата подправка в света.

Според качеството един грам шафран се търгува средно по 15 лева на едро. Проблем е, че в България няма утвърден пазар, не се допуска и субсидиране по национални и европейски програми, каза в интервю за БТА Ангел Балтов, който обработва 3000 декара с шафран в село Дражево, Ямболско.

В същото време стоката е застрашена, тъй като е със срок на трайност до максимум три години, казва земеделският стопанин.

У нас новата земеделска култура навлиза все повече през последните години. Отглежда се предимно в Родопите, но и в други региони.

По думите на Балтов реализацията на продукта е предимно зад граница, а пандемията от COVID-19 е затворила много пазари.

Отглеждането на шафранов минзухар е изключително трудоемко. От растението се използват само оранжевите тичинки, наричани „червено злато“ и „царят на подправките“. Шафранът се добива след месеци труд на полето и изцяло ръчна обработка – бране, плевене, отделяне на тичинките, сушене. Успешна реколта се достига чак след три години.

Следва сертифициране в лаборатории във Франция преди да стигне до пазара. Много често инвестицията няма възвращаемост. „Вложил съм 12 000 лева в тези 3000 декара, отделно от това е трудът“, отбеляза Ангел Балтов.
Освен шафран 40-годишният земеделски стопанин отглежда и 20 000 декара с различни зеленчуци. Със зеленчукопроизводство започнал да се занимава преди осем години.

Тогава се завърнал в родината, след 12 години прекарани в чужбина. Според него държавата дава приоритет на зърнопроизводителите и забравя останалите производители. По думите му няма по-вкусни и качествени от зеленчуците родно производство. Категоричен е, че въпреки трудностите не би заменил земеделието с друга работа, тъй като е свикнал от малък и му доставя удоволствие.
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)