Има ли изход от двуцифрената инфлация?

Има ли изход от двуцифрената инфлация?

„Инфлацията през декември е 16,9% при недобра прогноза. Онзи ден излезе прогнозата на ЕК, която за 2023 г. за България е 12,8%. Завършихме в неблагоприятна ситуация 2022 г. и започваме в неблагоприятна ситуация 2023 г., включително с това, че държавата няма бюджет, а действа със Закона за удължаване действието на бюджет 2022 г.“, заяви бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че някои стъпки като увеличение на минималната заплата са били направени, но това е покриване само наполовина на инфлацията, а хората с най-ниски доходи най-тежко я понасят.

„В целия ЕС има проблеми и е много деликатно да се борави с доходите и покупателната способност на хората, защото и увеличението на потреблението помпа инфлацията. Добре е умерено покачване на доходите. Другото е подкрепа на уязвимите групи. Трябват целенасочени мерки за хората, които не могат добре да се справят“, категорична е Христова.

Според нея инфлацията е започнала от повишаването на производствените разходи на бизнеса във връзка с повишаването на цените на енергоносителите и до края на 2022 г. не сме успели да се справим с политиката за енергийната бедност и дефиницията ѝ.

„2023 г. трябва да направим координация на пенсионноосигурителната система и на системата за социално подпомагане. Това е много сложно, защото вървим по грешен път. Това е въпрос на координация и между институциите. Хората имат голяма надежда, че редовен кабинет ще доведе до по-устойчиво решаване на въпросите“, коментира Христова.

Гостът заяви, че парите за избори могат да отидат за добри социални мерки и избирателите вече наказват политиците с отказа си да гласуват, а това е неблагоприятно за всички.

„Очевидно, че парламентаризмът ни е в криза и е много неблагоприятно, че нямаме нормален държавен бюджет за тази година. От друга страна, това е пречка, която може да наруши устойчивостта на държавната хазна на България“, изтъкна Христова.

Бившият социален министър е на мнение, че сред хората има носталгия за спокойна политическа обстановка, каквато е имало по времето на управлението на НДСВ и хората си мечтаят за по-голяма политическа култура.

Христова подчерта, че НДСВ ще търси допирни точки, диалог и консенсус с партиите за бъдещи коалиции.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)