Масово конфискуват имоти, банкови сметки, заплати и пенсии заради задължения

Хиляди конфискации на банкови сметки, имоти и доходи са извършили властите в Гърция от началото на тази година. Причината – бум на домакинствата и фирмите с просрочени задължения към държавата, съобщава вестник „Имерисия“, цитиран от БНТ.

Само за първите два месеца на годината задълженията на гръцките домакинства и фирми са възлезли на 2,6 милиарда евро. Общата сума на дълговете към данъчните в Гърция е близо 94 милиарда евро. От тях само през февруари са се образували един милиард дългове, допълва гръцкото издание.

Принудителни мерки са били предприети спрямо 33 933 данъкоплатци. През януари и февруари са извършени 21 231 конфискации. Това означава, че през тези два месеца е имало по около хиляда изземвания на ден.

Според друго гръцко издание – „Катимерини“, твърде вероятно е в края на тази година задълженията на данъкоплатците в Гърция към държавата да достигнат 100 милиарда евро.

Чрез отварянето на банкови сметки и изземването на пари от заплати, пенсии, влогове и наеми, а също и от конфискации на имоти държавата се опитва да спре това явление – с просрочените задължения, придобило национални размери. „Под лупа“ в Гърция вече са близо 900 хиляди данъкоплатци.

Над четири милиона пък са данъкоплатците със задължения към държавата. Де факто под ударите на закона попадат само хората със задължения от над 500 евро, които все още не са пристъпили към уреждане на тези задълженията. Те могат да ги погасят на 12 вноски, пише още вестник „Имерисия“.


image0 (9K)