Инфлацията сви продажбите на дребно във Великобритания

Инфлацията сви продажбите на дребно във Великобритания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Потребителите във Великобритания са свили покупките си през май, изправени пред най-високата инфлация от 40-години насам, съобщи Националната статистическа служба (ONS) на страната, цитирана от Ройтерс.

През май продажбите на дребно са намалели с 0,5% на месечна база, което е малко по-слабо от очакванията на икономистите, анкетирани от медията, за спад от 0,7 на сто.

Още по темата

На годишна база продажбите на дребно са били с 4,7% по-малко, докато в трите месеца до май те са намалели с 1,3%, след като в тримесечния период до април понижението е било в размер на 1,4%.

Междувременно отчетеният ръст през април е ревизиран рязко в посока надолу, когато продажбите на дребно са нараснали с 0,4% на месечна база. За сравнение – първоначално обявените данни бяха за повишение от 1,4 на сто.

„Спадът през май е предизвикан от спад в продажбите на храни“, каза Хедър Бовил, заместник-директор по проучвания и икономически показатели в ONS.

„Обратната връзка от супермаркетите предполага, че потребителите харчат по-малко за храна заради поскъпващата издръжка на живот“, обясни Бовил.

Извън горивата, обемът на продажбите на дребно е намалял с 0,7% на месечна и с 5,7% на годишна база.

Още по темата

Последните данни показаха, че инфлацията в Обединеното кралство е достигнала 9,1% през май, което е 40-годишен връх. Очакванията на Английската централна банка (АЦБ) са показателят допълнително да ускори темпа си на растеж, като надмине 11% в края на годината.

Инфлацията сви и потребителските нагласи в страната, показват данните от друго проучване, публикувано в петък.

Според GfK индексът на потребителското доверие се е свил от -40 пункта през май до -41 пункта през юни, като така показателят е паднал под нивата, които преди са предшествали рецесии. Очакванията на икономистите бяха индексът да остане на ниво от -40 пункта.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)