Ирак забрани на жените в Мосул да закриват цялото си лице

Полицията в иракския град Мосул забрани на жените да носят забрадките „никаб“, покриващи цялото лице без очите, в районите, освободени от „Ислямска държава“.

Мярката е продиктувана от съображения за сигурност, тъй като има опасност облеклото да се използва за проникване от членове на екстремистката милиция, предадоха ДПА и ТАСС, като цитираха нареждане на шефа на полицията в северната провинция Нинава – Уатик ал Хамдани.

„Решението е взето след опити за проникване на елементи от ИД, дегизирани в женско облекло“, се посочва в изявлението на полицейския началник. Радикалната групировка превзе Мосул, който е столица на провинция Нинава, с внезапно нападение в средата на 2014 г. През януари Ирак обяви „освобождаване“ на източната част на града, припомня ДПА.

Забраната за носене на никаб важи на обществени места, по централните улиците и площадите на Мосул, както и на пазарите, посочва ТАСС, цитирано от Дарик.

Управлението на полицията обясни, че „бойците от ИД, чиито мишени са мирни граждани, се появяват, преоблечени в женски дрехи и с никаби, за извършване на терористични актове на места, където се струпват жители в Мосул“.


image0 (9K)