Иран няма да предоговаря ядреното споразумение: САЩ постоянно изнудват други страни!

Иран няма да предоговаря ядреното споразумение с шестте световни сили. Това заяви днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от „Ройтерс“.

[ad id=“225664″]

„Иран няма да предоговаря това, по което бе постигнато споразумение преди години и което вече е приложено“, каза Зариф на видеозапис, публикуван в „Ютюб“. По думите му САЩ „постоянно нарушават ядрената сделка, като изнудват други“ страни да не позволяват на свои компании да развиват бизнес в Иран.

Американският президент Доналд Тръмп даде срок до 12 май на европейските страни по споразумението да го „поправят“ или в противен случай Съединените щати ще се оттеглят от него.

[ad id=“263680″]

„Нека го кажем на езика на бизнеса с недвижимо имущество“, заяви Зариф, обръщайки се явно към Тръмп. „Като купите къща и се преместите да живеете там със семейството си или я разрушите, за да издигнете небостъргач, не може да върнете времето с две години назад, за да предоговорите цената“, каза той, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Али Акбар Велаяти, външнополитически съветник на духовния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей, заяви днес, че ако САЩ се откажат от споразумението, то и Иран ще го направи, предаде „Франс прес“.

[ad id=“237001″]

Сделката за ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на облекчаване на санкции бе сключена през юли 2015 г. във Виена между Техеран и групата 5+1 (САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай плюс Германия), преди Тръмп да стане президент.


image0 (9K)