Президентът Радев разходи австрийския си колега Белен с хеликоптер „Кугар“

Президентът Румен Радев и австрийският му колега Александър Белен разгледаха красотите на България отвисоко, след като пропътуваха заедно разстоянието от София до Русе на борда на военен хеликоптер „Кугар“.

[ad id=“225664″]

В дунавския град утре ще се проведе неформална среща на президентите на България, Австрия и Румъния. По време на срещата, която е на тема „Бъдещето на обединена Европа“, ще бъдат обсъдени основни теми от европейския дневен ред, които са и сред българските приоритети на председателството на Съвета на ЕС.

По-рано през деня Румен Радев се срещна с австрийския си гост на „Дондуков“ 2. Двамата споделиха общи виждания за политиката на ЕС по отношение на Русия и призоваха за диалог с Москва.

„България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия“, каза президентът Румен Радев на пресконференция след среща с президента на Австрия.

[ad id=“263680″]

„С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон почти по същото време ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия. Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода“, каза Радев.

Връзките с Русия, както и ситуацията в Турция, също имат особено важно значение за Австрия, посочи президентът Александър ван дер Белен. „Нашата позиция е много близка до позицията на България – мисля, че е необходимо не само да продължим дипломацията на посещенията, но и диалога с Русия“, коментира президентът на Австрия. Той посочи, че руският президент Владимир Путин ще посети Виена най-вероятно през юни.

[ad id=“236993″]

Румен Радев също коментира темата за сигурността на Европа. „Имаме в момента много нисък емиграционен натиск на нашите граници, работим много добре с Турция, но мисля, че Европа трябва да бъде много по-ефективна и решителна, що се отнася до кризата с мигрантите. Трябва да участваме много повече и да подпомагаме родните страни на тези мигранти, за да могат тези страни да се развиват – трябва да подкрепим здравните им системи, системите на образование и т.н. Ще има сериозно увеличение на бюджета за охрана на границите и се радвам ,че има такова решение на европейско ниво. Освен това общата европейска политика за убежище трябва да бъде придвижена напред“, каза президентът и отново подчерта, че Европейският съюз трябва да се ангажира много по-сериозно в комуникацията със страните, откъдето идват търсещите убежище емигранти.

[ad id=“236999″]

„Оценяваме усилията на България за опазването на външната граница и се надяваме те да получат своето признание с влизане в Шенген“, коментира Александър ван дер Белен.

На срещата в Русе утре към двамата ще се присъедини и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис.

Срещата е израз на политическата воля на трите държави, които последователно ще поемат председателството на Съвета на ЕС, да се гарантира приемственост по ключови общи позиции в дневния ред на общността, като европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в региона, съобщиха от президентството.

[ad id=“237001″]

Градът е избран символично, тъй като сред основните теми на срещата ще бъде развитието на Дунавския регион, който има голямо значение за свързаността и повишаване на икономическия растеж в ЕС.

В 09.50 часа Румен Радев ще посрещне своите колеги пред сградата на Регионалния исторически музей, след което е предвидена обща снимка на тримата президенти. В 10.30 часа, в залата „Княз Александър I“ на музея ще се състои неформалната среща на президентите. В 15.00 часа, в сградата на Русенския университет – Канев център, тримата държавни глави ще участват в конференция на тема „Устойчиво развитие на Дунавския регион“.

[ad id=“238430″]

В 16.20 часа в зала 2 на Канев център, президентите Румен Радев, Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис ще направят съвместни изявления за медиите, а в 17.00 часа в Русенския университет „Ангел Кънчев“ държавният глава Румен Радев ще има среща с кметове от Дунавския регион.


image0 (9K)