Ирина Бокова е фаворит на Китай за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова, българката начело на ЮНЕСКО, е фаворитът на официален Пекин за генерален секретар на ООН след оттеглянето на Бан Ки Мун в края на годината, твърди китайският всекидневник South China Morning Post, позовавайки се на свои източници от анализаторските среди в Китай.

Вестникът, базиран в Хонг Конг, излезе вчера със заглавие „Китай иска „неутрална, надеждна“ българка да наследи Бан Ки Мун начело на ООН според анализатори“.

Медията припомня, че Ирина Бокова е първата жена и първата източновропейка, оглавила ЮНЕСКО, и има репутацията на човек, който набляга на диалога и баланса между различните сили.

„Бан обяви миналия месец, че е назрял моментът за жена генерален секретар след осем лидери мъже през последните седем десетилетия“, пише South China Morning Post.

„Досега нито един шеф на ООН не е бил избиран от Източна Европа и според неписаното правило за регионална ротация, време е това да бъде поправено“, добавя вестникът. Той припомня кои са петте кандидатки за наследник на Бан Ки Мун, както и думите на отиващия си шеф на ООН, че има „много изтъкнати и мотивирани жени лидери, които могат наистина да променят света“.

Изданието цитира Янг Зевей, експерт по международните организации от Университета „Вухан“, според когото Пекин предпочита Бокова пред другата източноевропейка, Герман, бивш външен министър на Молдова.

За Бокова Янг твърди: „Нейната сила не се ограничава само до пола или произхода й. Опитът й като лидер на ЮНЕСКО – тоест на сложна мултинационална организация, а не една нация – гарантира по-голямата й неутралност и надеждност“.

В този смисъл Бокова е възприемана като човек, който не би играл в полза на определена държава, смята Янг. Като друго нейно предимство той вижда факта, че българката е в сърдечни отношения едновременно и със САЩ, и с Русия. Бокова има магистърска степен от Московския държавен университет по международни отношения, но е следвала и в САЩ, включително в Харвард.

Китайското издание описва процедурата по избор на нов генерален секретар на ООН в Съвета за сигурност и подчертава, че нито Русия, нито САЩ са казали досега дума срещу Бокова.

Друг китайски анализатор – Занг Гихонг, професор и изпълнителен директор на Центъра за изследвания на обединените нации към Университета „Фудан“, заявява пред вестника, че ЮНЕСКО поддържа чудесни отношения с Пекин през годините, през които Бокова ръководи организацията.

„Пекин би се чувствал много по-комфортно, сътрудничейки си с лидер, когото познава“, твърди професорът.

South China Morning Post пише още, че макар Бокова да не е излизала на първо място в предварителните гласувания досега, в които португалецът Антонио Гутереш води, тя никога не е получавала и вето от някоя от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност.

„Що се отнася до Гутереш, той не е нито източноевропеец, нито жена и това е неговата слабост. Също така – според слуховете – Русия е срещу него, тъй като някога е подкрепил експанзията на НАТО“, подчертава китайският вестник.


image0 (9K)