Ирина Бокова стана пета в надпреварата за ООН

Ирина Бокова е на пето място в надпреварата за поста на генерален секретар на Организацията на обединените нации след второ предварително гласуване в Съвета за сигурност на ООН. При първия вот тя беше трета. Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, е подкрепена от 7 от страните в Съвета. Други  7 са гласували „против“ нея, написа в социалната мрежа Twitter кореспондентът на „Ройтерс“ в ООН. Един представител се е въздържал.

Начело на кандидатите за поста отново е бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Той е събрал 11 гласа в своя подкрепа. Политически наблюдатели коментират, че ако Гутериш не беше получил нито един глас „против“, щеше да е почти сигурно, че той ще стане генерален секретар на ООН. Сегашната ситуация обаче оставя шансове на конкурентите му. Гутериш е следван от представителите на Сърбия, Аржентина и Словения.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 страни в него. След това ще се състои официално (явно) гласуване и името на победителя ще бъде предложено на Общото събрание на ООН за утвърждаване.


image0 (9K)