Искрен Веселинов: На този етап КЕВР не може да се произнесе по сделката „ЧЕЗ“

ВМРО настоява за по-широк дебат в рамките на парламента и управляващата коалиция по акциза за бездимните цигари

[ad id=“225664″]

Депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов (ВМРО) защити в ефира на БНР шефа на КЕВР Иван Иванов, за чиято оставка настояват социалистите.

Мотивите на червените са, че шефът на регулатора не е изпълнил закона по скандалната сделка с ЧЕЗ.

Иван Иванов остана на поста си като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като мнозинството отхвърли искането на БСП за неговото предсрочно освобождаване. От левицата настояваха за оставката му с мотива, че е отказал да изпълни закона и да провери сделката на ЧЕЗ с „Инерком -България“.

[ad id=“263680″]

Законът бе променен по предложение именно на патриотите заради покупката на дружеството от фирма на Гинка Върбакова, което предизвика скандал.

„Обединени патриоти“ обаче гласуваха против предсрочното освобождаване на Иван Иванов, защото според Искрен Веселинов, сделката ЧЕЗ – „Инерком“ не е в етапа, в който КЕВР да може да се произнесе.

„Обединени патриоти“ бяха вносители на тези промени в закона, които би трябвало да задължат КЕВР да се произнесе по сделката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ. Според председателя на енергийния регулатор обаче това не може стане, защото няма разписани критерии.

„Това категорично не е така. Текстовете, които ние предложихме са идентични с текстове, които касаят отнемането на лиценз на дружества, които осъществяват производство или пренос в сферата на стратегически за страната обекти. И аз не мога да приема твърдението, че това е недостатъчно, но е факт, че може да бъде допълнено – с това съм съгласен. Съгласен съм и с изключителната предпазливост, която г-н Иванов проявява по темата, защото действително тук става дума за решение, което може да ангажира страната ни с искове за милиони. Във всеки случай инстументариума го има, ние бихме могли да го доразвием. Нещо повече – „Обединени патриоти“ сме разработили предложение за по-детайлно разписване на това правомощие как се осъществява, депозирали сме го в комисията по енергетика, беше предмет на обсъждане… Г-н Иванов иска още и още разписване до степен, в която той само да каже „да“ или „не“ на база на определени критерии – нещо, което ние смятаме, че е невъзможно“, обясни в националния ефир Искрен Веселинов.

[ad id=“236993″]

„Защото мотивите на БСП почиват на неща, които не са се случили и второ на неща, които не са верни. Сделката е фикция все още, няма причина КЕВР да се произнася. Колегите от БСП са внесли подписка. Уважавам тяхното желание да бъдат активни, но внасянето на подписка изобщо не е основание да се произнесе КЕВР, просто, защото процедурата не е стигнала до етапа, в който те да разрешат или да не разрешат“, продължи депутатът.

Според Искрен Веселинов може би КЕВР действително се нуждае от един по-съществен обществен надзор.

„Даже сме инициирали подобни предложения за законодателни промени. За съжаление до момента не са успявали да съберат подкрепа, но този дебат може би ще катализира този процес на законотворчество, за да гарантираме прозрачността и прецизността при изпълнение на задълженията на КЕВР“, каза още Веселинов.

Искрен Веселинов коментира и предложението на ГЕРБ за увеличаване на акциза на бездимните цигари. Според него начинът, по който ГЕРБ, НФСБ и „Атака“ са предложили увеличаване на акциза на бездимните цигари, не е бил правилен. Той допълни, че партията му е изискала по-широк дебат в рамките на парламента и управляващата коалиция.

[ad id=“218548″]

„Това, което се предлагаше, го няма в нито една европейска страна. Сега има някакво отстъпление от тази крайна позиция, когато инвестираш една сума да си вредиш по-малко на заето, ние като законодатели, трябва да уважаваме тази инвестиция“, подчерта Веселинов.


image0 (9K)