Историята за построяването и зографисването на параклиса в местността „Богородична стъпка“

Старозагорският архитект Веселин Беров си спомня как преди 15 години при него дошъл един мъж от Старозагорските бани и поискал от него помощ, за да построи параклис в местността „Богородична стъпка“:

В офиса ми тогава дойде един дребен възрастен човек, който се представи като бай Нейчо от Старозагорските бани. Той ми каза, че го праща владиката Галактион, за да му помогна да направи параклис на „Богородична стъпка“ край Баните. В продължение на около две години бай Нейчо Петков сам купуваше строителни материали, молеше разни общественици за помощ (да му закарат вода, за да може да бърка бетона, например). Помагаха много хора, но все пак основната тежест понесе самият той. Макар строителното изпълнение да беше малко по негов тертип и да беше с доста самодеен характер, все пак параклисът стана.

Разходка до местността „Богородична стъпка”- (галерия)

След това трябваше да бъдат направени стенописите. Изпълни ги една отлична художничка – специалист по иконопис – Мария Минева от Пловдив. Наех се със задачата да събирам пари за това, спомня си още архитект Беров. От всички познати получих – от един лев, до хиляда. Стана чудесен малък параклис, който започна да привлича все повече хора от цяла България и около който се носят легенди.

Старозагорските бани – история, мистика и вълшебна природа

След смъртта на бай Нейчо за параклиса се грижи синът му – Петьо Нейчев.

Сега една група ентусиасти са се заели да направят камбанария на параклиса. Вижте как бихте могли да помогнете за осъществяването на тази благородна идея:

С възрожденски дух за КАМБАНАРИЯ на параклиса в местността „Богородична стъпка“


image0 (9K)