Исус е нарисуван черен в картина на „Тайната вечеря“ в храм в Англия

Исус нарисуван черен в картина на Тайната вечеря в храм в Англия, съобщава news.bg

Картина, пресъздаваща Тайната вечеря, на която Исус Христос е изрисуван като чернокож, ще замени сцена на Рождество Христово в английската катедрала „Сейнт Олбанс“, за да покаже солидарност с движението Black Lives Matter („Животът на черните е от значение“), пише „Дейли мейл“.

Управителят на храма се е съгласил да се монтира на олтара произведението на изкуството, след като е признал, че църквата е в слаба позиция да проповядва за расова справедливост.

Озаглавена „Тайната вечеря“, картината преработва прочутия стенопис от XV век на Леонардо Да Винчи, като представя роден в Ямайка модел като Христос.

Съобщението за това беше направено по-малко от седмица, след като архиепископът на Кентърбъри призова Англиканската църква да преразгледа изобразяването на Христос като бял.

Джъстин Уелби каза, че християните трябвало също така да се приспособят към глобални изображения на Исус, които го показват като черен, китаец или арабин.

Възприемайки тази философия, катедралата „Сейнт Олбанс“ в Хартфордшър покрива своята съществуваща картина на олтара с репродукция с висока резолюция, която оспорва „западния мит“, че Исус е изглеждал европеидно.

Картината ще покрие неподписана картина от три части на сцена от Рождество Христово, която показва Богородица и Детето, обградени от овчарите и царе, до октомври.

Вместо това Лорна Мей Уодсуърт рисува Христос като родения в Ямайка модел Тафари Хиндс, за което тя твърди, че е също толкова точно, колкото и традиционните изобразявания.

Произведението от 2009 г. на известната художничка се превърна в новина през миналата година, когато беше разкрито, че по него е стреляно с въздушна пушка от някой, за когото тя смята, че не бил съгласен с нейното изобразяване на Христос.

След като не е била разубедена от този дързък акт на вандализъм, църквата „Сейнт Олбанс“ поставя картината, за да покаже солидарност с Black Lives Matter.

Преподобният д-р Джефри Джон, предстоятел на храма „Сейнт Олбанс“, казва: „Църквата не е в силна позиция да проповядва на другите за справедливост, расова или друга. Ала нашата вяра учи, че всички сме създадени равни по Божи образ и че Бог е Бог на справедливостта.“


image0 (9K)