Италианският Робинзон Крузо напусна Будели, свиква с цивилизацията

Всяка сутрин Мауро Моранди се събуждаше сред невероятна гледка към морето, която само неговите очи можеха да видят. Потопен сред природата, той беше в унисон с навиците на дивата природа, която заобикаляше дома му – бивш приют от Втората световна война на Будели, средиземноморския остров, където живееше сам повече от 30 години.

Още по темата

27 апр 2021 22:15

25

Сега 82-годишният мъж се приспособява към живот в двустаен апартамент до магазин с надпис Sky TV отвън, заобиколен от съседи и гледка към океана само между пролуките, разделящи сградите на Ла Мадалена – най-големият архипелаг от седем острова край северния бряг на Сардиния, Италия.

Говорейки от новия си дом, Моранди казва: „Толкова свикнах с тишината. Сега тук има непрекъснат шум, музика, мотоциклети, хора… това ви разсейва толкова много, че нямате време да мислите.“

Изминаха повече от три месеца откакто Моранди, бивш учител по физкултура от северния италиански град Модена, беше принуден да напусне Будели, където беше опознал всички скали, дървета и животински видове.

Очакваше очарованието на обществеността към живота му да отслабне след заминаването му, но вместо това тя стана по-пламенна. Фенове от цял ​​свят продължават да му изпращат съобщения. Едно неотдавна изпратено писмо гласи: „Мауро, господарят на самотата“. Журналистите все още му се обаждат за цитати или в очакване да напише книга или да направи филм.

„Мислех, че след като напусна Будели, никой повече няма да говори за мен“, споделя той. „Вместо това вие, журналистите, продължавате да ми досаждате.“

Попитан защо смята, че интересът към него е толкова интензивен, Моранди отговоря: „Сякаш хората ме делегираха да направя нещо, което никога няма да имат смелостта да направят.“

Моранди винаги е мечтал да живее на остров.

Разстроен от консуматорството, политиката и други аспекти на обществото, през 1989 г. той решава да отплава за Полинезия в търсене на своята идилия. Но неговото пътуване до южния Тихи океан приключва скоро след като напуска континентална Италия поради техническа повреда на катамарана му, принуждавайки го да се закотви в Ла Мадалена.

Той решава да работи известно време на острова, за да изплати поправката на лодката и да финансира остатъка от пътуването си. Но след това, след като погледа му стига до близкия необитаем Будели, Моранди осъзнава, че неговият рай е много по-близо до дома.

По щастливо съвпадение пазачът на острова е на път да се пенсионира и затова Моранди се отказва от пътуването до Полинезия, продава лодката и поема мястото му.

През следващите две десетилетия той охранява Будели без проблеми – разчиства пътеките му, поддържа плажовете му непокътнати и разказва на малкото летни посетители за неговата екосистема.

На туристите е забранено да ходят по розовия плаж на острова, откъдето пясъкът често е бил ограбван, и да плуват в морето от 90 -те години на миналия век, но могат да посещават красивото място през деня с лодка и им е разрешено да се разхождат по пътека зад плажа. Те често се изненадват, че се натъкват на единствения обитател, въпреки че скоро се разчу, че Моранди е получил прозвището Робинзон Крузо.

Сред заинтригуваните посетители през годините бяха бившият шеф на Формула 1 Флавио Бриаторе и тогавашната му приятелка Наоми Кембъл. Двамата идват, за да обядват заедно с Моранди, но всичко, което той може да им предложи, е кафе. Те отказват и си тръгват.

Храната на Моранди идваше с лодка от Ла Мадалена, а построена лично от него слънчева система захранваше светлините, хладилника и интернет връзката му. През зимата, когато няма посетители, той прекарваше дните си в събиране на дърва за огрев, четене и сън.

Животът на Моранди продължи в почти същия ритъм, докато частната компания, която притежаваше острова, фалира. Плановете за продажбата му през 2013 г. на Майкъл Харт, бизнесмен от Нова Зеландия, който обеща да запази Моранди като пазач, бяха осуетени на фона на протестите и намесата на италианското правителство. През 2016 г. сардински съдия постанови островът да бъде върнат в ръцете на обществеността.

До заминаването си в края на април, Моранди води продължителна борба с властите на националния парк Ла Мадалена, които сега управляват Будели. Той се опитва да запази дома си. Властите, които планират да превърнат Будели в център за екологично образование, от своя страна го обвиниват, че е направил корекции в дома си на острова без необходимите разрешителни. Те са категорични – той трябва да си тръгне.

Изглежда, че двете страни са постигнали компромис по-рано тази година, тъй като Моранди твърди, че може да успее да се върне като пазач на острова, след като работата там приключи. „Директорът на парка предложи да напусна преди да започне работата, в замяна на това да се опита да ми даде договор, с който да се върна като попечител“, сподели Моранди. „Работата трябваше да започне седмица след като заминах, но все още нищо не се случва.“

Сега Будели е охраняван от камери за видеонаблюдение
. Моранди наскоро се върна там, за да събере някои вещи. „Гледката беше истинска катастрофа“, казва той пред The Guardian. „Плажовете бяха потъпкани. Знаех, че това ще се случи. Вече няма кой да обучава туристите.“

И все пак, докато разсъждава за живота си, Моранди приема, че може би е време да напусне Будели. „Миналата зима беше много сурова. Валеше много, почти нямаше слънце, което да захранва електричеството… три месеца ядох от консерви. Аз съм на 82 и животът там стана по-голямо предизвикателство. Имам болен крак и беше трудно да ходя – ако бях паднал на една от скалите, нямаше да има никой, който да ми помогне.“

Последните няколко месеца му дадоха време да развие ново хоби – той прави снимки на архитектурата на Ла Мадалена – както и да възстанови отношенията с трите си дъщери, които живеят в Модена. „Никога няма да съжалявам за избора, който направих, но не беше лесен„, категоричен е той. „Дъщерите ми бяха големи, когато отидох да живея в Будели и си мислех, че ще го приемат… едва по-късно разбрах, че не са го направили. Една от тях не ми говори четири години, едва наскоро започнахме да общуваме отново.“

Ден след интервюто Моранди замина за Модена, за да посети семейството си. „Животът на Будели свърши„, заявява той.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)