ИТН иска да свали прага за признаване на действителността на референдумите

ИТН иска да свали прага за признаване на действителността на референдумите

Снимка: архив, БГНЕС

ИНТ ще инициират дискусии и ще сформират работна група в парламента за промени в Закона за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, с които да се свали прагът за действителност на референдумите и да се правят повече допитвания по важните въпроси до гражданите.

Според Станислав Балабанов от партията, който оглавява парламентарната Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество, сегашните правила са вредни.

Още по темата

11 май 2022 07:38

40

Той припомни, че през 2016 г. имаше национален референдум за промяна на политическата система у нас.

„На този референдум гласуваха над 3, 5 млн. български граждани, от които над 2,5 млн. гласуваха за идеите, които тогава предложихме“, каза Балабанов.

„Още тогава разбрахме, че правилата и Законът за прякото участие на гражданите са направени така, за да гарантират на която и да е политическа клика спокойствие, защото при така действащите правила и закон е невъзможно един референдум да бъде успешно завършен и исканията на хората да се превърнат в закон“, коментира той.

Според зам.-шефа на парламента Ива Митева в закона има неясни, неточни разпоредби и много празноти по отношение на инициирането на референдуми.

Прагът за действителност на референдума е прекалено голям. Няма как да се стигне и до абсолютна стойност от гласувалите на миналите избори, каза тя.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)